Kako po tekmi poskrbeti za stopala

Kako po tekmi poskrbeti za stopala
01.05.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Tekme so naporne tako psihično, kot tudi fizično, še posebej za vaša stopala. Tako lahko poskrbite zanje po napornem dnevu ...

Tek ni vedno prizanesljiv do stopal, zato se je včasih kar težko izogniti kakšnemu žulju ali izgubljenemu nohtu, še posebej po zahtevnih tekih ali tekmah. Zato morate takrat stopalom posvetiti še toliko več pozornosti ...

Če imate žulje
Žulji so pogost problem po dolgih tekih, kaj z njimi storiti pa je odvisno od tega, kako veliki so. Če so manjši in vam ne povzročajo težav, ko nosite obutev, jih le zaščitite s kakšnim obližem, saj se bo tako lahko nemoteno pozdravil. V nasprotnem primeru, ko gre za večji žulj, ki vas ovira celo tako zelo, da ne morete niti dobro hoditi, kaj šele nositi obutve, pa bo bolje, da ga predrete. Področje prvo dobro očistite, nato pa s razkuženo iglo žulj predrite in nato prizadeto mesto razkužite ter ga prekrijte s sterilno gazo ali obližem.

Če imate poškodovane nohte
Če imate poškodovan noht na stopalu ali celo več njih, prvo preverite, ali je noht vnet. V primeru, da je kateri tudi tik pred tem, da odpade ali pa je pod njih krvav žulj pa bo najbolje, da se oglasite pri zdravniku.
Nasprotno, če so težave, več ali manj, površinske, noht le zaščitite, da preprečite nadaljno škodo.

Privoščite nogam sprostitev
Stopala lahko sprostite tako, da nohte namočite v toplo kopel, seveda pa pred tem preverite, da na njih ni kakšnih večjih, odprtih ran, saj bi lahko prišlo do infekcije. Sicer pa ne bo odveč, če boste po kopeli nogam privoščili tudi počitek, saj ga zagotovo močno potrebujejo.

Bodite pozorni na ...
Če vaša stopala močno zatekajo ali se na njih pojavijo modrice, je to lahko znak za stresne frakture – da, tudi, če bolečine niso prisotne. Zato je najbolje, da v tem primeru čim prej obiščete zdravnika, ki vam bo povedal, ali in kako resne so težave.

Povzeto po: How to look after your feet after running a race, ki je dostopen tukaj.

Značke:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ