Kako porabiti več kalorij med tekom

Kako porabiti več kalorij med tekom
19.10.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Ko se telo navadi na določeno količino teka, ne porabi več toliko kalorij, kot jih je na začetku. To pa pomeni, da se nam bodo odvečni kilogrami kljub aktivnosti začeli lažje in hitreje nabirati. Kako narediti temu konec?

Tako da v tek vpeljete nekaj dodatnih aktivnostih, s katerimi boste dvignili srčni utrip in pospešili porabo kalorij med in po treningu.

Tecite po stopnicah
Če tečete na prostem, preprosto poglejte, kje na vaši tekaški poti lahko naletite na stopnice, ki bi jih lahko izkoristili za bolj učinkovit trening. Ko jih najdete, se potrudite, da po njih navzgor pretečete vsaj 4x zaporedoma, tek navzdol pa seveda izkoristite za to, da se odpočijete in zajamete sapo.

Če stopnic ne najdete drugje kot v bloku, v katerem prebivate, lahko izkoristite tudi te –za kratek, a intenziven trening v kombinaciji z vajami za moč.

Napad na vzpetine
Tako kot stopnice lahko v treninge vpeljete tudi vzpetine. Lahko si najdete teren, ki se dviga in spušča, ali pa si preprosto najdete vzpetino, ki jo oddelate večkrat zaporedoma. To, da bo vaš utrip konkretno poskočil, nam verjetno ni treba posebej poudarjati, kajne?

V tek vpeljite intervale ali sprinte
Ne glede na to, ali tečete na prostem ali na tekaški stezi, srčni utrip in porabo kalorij med in po teku bodo spodbudili tudi sprinti ali intervali. Kako intenzivno in dolgo jih boste izvajali, se lahko odločite sami. Lahko pa si na spletu poiščete kakšen učinkovit načrt za to. Sicer pa se lahko tudi sami malce poigrate s stezo, jo privzdignete in tečete okoli dve minuti hitreje, nato hodite in spet dve minuti tečete malce hitreje in tako dalje. In četudi bo trening krajši od tistega na prostem, bo vseeno bolj učinkovit.

Tecite hitreje
Tudi hitrejši tek vam bo pomagal pokuriti še več kalorij, a ga ne boste mogli izvajati na daljše proge pa tudi več možnosti za poškodbe je. Zato hitrih tekov ne izvajajte prepogosto, dovolj bo že enkrat tedenski tek na, na primer 3-5 km, ki vam bo pomagal tudi pri izboljšanju vzdržljivosti. Vsekakor pa morate biti zadnje v zelo dobri fizični pripravljenosti, zato previdno in po pameti.

Značke: Trening, Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ