Kako preprečiti poškodbe kolen

Kako preprečiti poškodbe kolen
02.11.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate tudi vi pogosto težave z bolečinami ali poškodbami kolen? Potem si hitro preberite, kako jih najlažje preprečite.

Telo deluje kot celota
Da bi telo delovalo usklajeno, mora biti v ravnovesju. Kako tega dosežete? Preprosto tako, da ne le tečete, ampak izvajate vaje, s katerimi boste okrepili vse mišice vašega telesa. Tako pa bo tudi telo delovalo tako kot je treba.

Okrepite trup
Če bo vaš trup šibek, bo trpel tudi preostanek vašega telesa, zato je dobro, da ga okrepite. To lahko storite z različnimi vajami, s katerimi boste okrepili mišice celotnega trupa, torej hrbta, trebuha in prsnega koša. Vaje lahko izvajate z utežmi, ali s težo lastnega telesa. Če sami niste prepričani, kako začeti, za pomoč prosite izkušenega trenerja.

Tudi boki so pomembni
Tako kot trup, so za tekače pomembni tudi boki, saj iz njih izhajata moč in hitrost pri teku. Da bodo boki ostali krepki in fleksibilni, pa lahko poskrbite z vajami za moč in razteznimi vajami, kot so joga, pilates itd.

Ne pozabite na raztezanje
Zakaj je pomembno raztezanje se sprašujete? Preprosto zato, ker bodo tako vaše mišice ostale prožne in boste imeli možnosti za poškodbe manj, kot bi jih imeli brez tega. A da bi dosegli učinek, se morate raztezati vsaj 5-10 minut po treningu. Vsekakor previdnost ne bo odveč, saj se lahko pri pretiranemu raztezanju mišic tudi poškodujete.

Prirejeno po: Vital things your knees need to stay injury free, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ