Kako preprečiti poškodbe stegenskih mišic

Kako preprečiti poškodbe stegenskih mišic
20.02.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Poškodbe stegenskih mišic niso nobena redkost, zato je dobro, da veste, kako se z njimi spopasti oziroma, še bolje, se jim izogniti.

Vaše stegno sestoji iz dveh nasprotujočih si mišičnih skupin – kvadriceps je spredaj, zadnje stegenske mišice pa zadaj. Slednje so odgovorne za raztezanje kolka in upogibanje kolena, prve pa za nasprotna dejanja – upogibanje kolka in raztezanje kolena. Obe vrsti mišic pa tudi stabilizirata kolenski sklep, sploh med aktivnostmi, kot je tek. Sicer pa so kvadricepsi daljši, močnejši, bolj dominanti, saj jih tudi pogosteje uporabljamo. Zadnje stegenske mišice pa so veliko šibkejše, zato je tudi možnost za poškodbe večja. In kaj lahko naredite, da bodo močnejše in pripravljene na napore

Okrepite mišice
Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, da svoje telo zaščitite pred poškodbami je, da v svoje treninge vključite vaje za moč. Nenazadnje pa vam bo to pomagalo tudi pri teku, saj boste zagotovo še boljše tekli.

Raztezajte se
Raztezanje po aktivnosti je zelo pomembno, saj boste tako ne le preprečili zategnjenost mišic, temveč tudi izboljšali njihovo prožnost.

Izvajajte tudi vaje za stabilnost
Vaje za stabilnost telesa so uporabne za izboljšanje komunikacije med zadnjimi stegenskimi mišicami in kvadricepsom, kar lahko prepreči tudi prevlado slednjega nad zadnjimi stegenskimi mišicami med tekom.

Poskusite jogo
Joga je odlična vadba, s pomočjo katere lahko mišice okrepite in tudi izboljšate njihovo prožnost. Dobro pa je, da jo izvajate pod budnim očesom trenerja, saj so nekateri položaji zahtevnejši in se pri njihovem izvajanju lahko poškodujete.

Prirejeno po: How to: Avodi nagging hamstring injuries, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ