Kako preprečiti športne poškodbe

Kako preprečiti športne poškodbe
27.04.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Športne poškodbe so vsej prej kot prijetna stvar in vam lahko prekrižajo prenekateri načrt, a če boste upoštevali naslednje nasvete, bo možnost za njihov pojav zagotovo nižja.

Pred treningom se vedno ogrejte, po njem raztegnite
Pred vsakim treningom morate svoje telo dobro ogreti, da ga pripravite na vse napore, ki jih bo vaše telo med gibanjem deležno. To boste najlažje storili z dinamičnim ogrevanjem, ki lahko vključuje poskoke, brce predse, ples, kolesarjenje in še kaj, traja pa naj vsaj nekje 10-15 minut. Šele, ko boste dobro ogreti, lahko začnete s tekaškim treningom. Po koncu tega pa seveda ne pozabite dobro raztegniti svojih udov, saj bo to preprečilo zategnjenost in omililo morebitne bolečine v mišicah.

Poskrbite za ustrezno obutev
Ustrezni tekaški copati so ključna stvar za vsakega tekača, saj mu omogočajo varen, stabilen in udoben korak ter s tem tudi boljši in kvalitetnejši tek. Nenazadnje pa so pomembni tudi zato, ker zmanjšajo možnosti za morebitne poškodbe. Zato si le najdite prave zase in jih tudi redno menjujte - to storite takrat, ko začutite, da tek z njimi ni več tako prijeten, kot bi moral biti.

Vsako bolečino vzemite resno
Vsako bolečino, ki se pojavi med ali po teku je potrebno vzeti resno, saj lahko tako preprečite večje težave. Včasih je namreč dovolj že krajši počitek (dan ali dva), da bolečina izgine in lahko s treningi nadaljujete.

Ne pretiravajte
Zelo pomembno je, da poznate svoje telo, svoje omejitve in s treningi ne pretiravate. Če začutite, da ste utrujeni, svojemu telesu privoščite počitek. Če včasih treningov ne morete speljati do konca, jih skrajšajte. In ko teke podaljšujete, počnite to po pameti in kilometrino tedensko podaljšujte po pravilu 10%. Le tako boste namreč svoje telo zavarovali pred izčrpanostjo in seveda poškodbami.

Naspite se
Ne le, da boste naspani dobre volje in polni energije za nove podvige, ampak se bo med spanjem vaše telo tudi dobro regeneriralo. To pa pomeni, da boste ne le spočiti, ampak boste treninge tudi opravljali brez težav in seveda zmanjšali možnosti za poškodbe.

Ustrezno se prehranjujte
Ne le, da vam bo hrana dala energijo za uspešne treninge, ampak vam bo pomagala tudi pri regeneraciji tkiva, sanaciji poškodb in gradnji ter razvoju mišičnega tkiva. Zato jejte kvalitetno hrano in poskrbite, da bo na vašem krožniku vedno vsega po malem – beljakovin, ogljikovih hidratovi in tudi zdravih maščob.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ