Kako preprečiti športne poškodbe?

Kako preprečiti športne poškodbe?
08.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate pogosto težave s poškodbami ali pa bi le radi vedeli, česa ne smete početi in kaj morate, da se ne bi poškodovali? Izbrskali smo nekaj nasvetov, ki se ji velja držati.
Kaj pravzaprav je vzrok številnim poškodbam, s katerimi se veliko tekačev pogosto bori? So to športni copati, tehnika teka, morda napake pri treningu (na primer, prehitro preveč)? Ali pa podlaga po kateri tečemo dan za dnem? Odgovor je vse našteto in še kaj. Raje kot da jih nenehno zdravite, si preberite, kako jih preprečite oz zmanjšajte možnost za nastanek le-teh. Kako? Strokovnjaki se strinjajo, da za to potrebujete okrepljeno telo, dobro kondicijo in uztrezne športne copate.

Okrepite telo
Vaše najboljše orožje proti poškodbam je močno telo! Z vadbo za moč okrepite mišice, sklepe in kite, ki bodo olajšale tek in zmanjšale možnost poškodb ter tudi pomagale izboljšati tehniko teka. Pa ne krepite le nog, ampak tudi trup, saj tudi ta sodeluje pri teku!

Izboljšajte tehniko teka
Tehnika teka je že dolgo predmet debat. Nekateri menijo, da vsak posameznik teče na svoj način in da spremembe v tehniki lahko izzovejo poškodbe. Spet drugi se zavzemajo za to, da bi se vsak moral naučiti pravilno teči – tako kot se, na primer, naučimo plavati. Ne glede na razlike pa se oba tabora strinjata v eni stvari - dobra drža in pravilen korak lahko pomagata preprečiti poškodbe. Poskusite torej takole: vzravnajte se, roke pokrčite na cca 90 stopinj (med tekom pa naj le te rahlo nihajo naprej in nazaj). Ne delajte prevelikih korakov, doskočite pa lahko in tiho, priporočljivo je na bolj osrednji del stopala.

Poiščite si ustrezne tekaške copate
Ustrezni tekaški copati vam lahko pomagajo pri preprečevanju poškodb, saj 'spremenijo' oz 'popravijo' obliko stopala in način, kako sile pri doskoku vplivajo na vaše telo. Blažen športni copat lahko, na primer, vpliva na to, kako sile pri doskoku vplivajo na mišice, kosti in sklepe. Če lahko, si za različne tipe teka omislite ustrezne športne copate – za dolge teke, za tek po gozdnih poteh, za tekaške steze itd. Z uporabo različni copati se namreč spreminja vpliv sile na telo pri doskoku.

Več o tej temi si lahko preberete tudi v članku: How to prevent common running injuries, dostopno tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ