Kako s tekom izgubiti odvečne kilograme

Kako s tekom izgubiti odvečne kilograme
08.12.2018 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Tek vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme in tudi preprečiti njihovo vrnitev. A le, če ...

Tek vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme in tudi preprečiti njihovo vrnitev. A le, če ...

Tek je šport, ki ga lahko izvajate skorajda kjerkoli in kadarkoli, obenem pa z njim pokurite tudi veliko število kalorij. Prav zato je tek tudi šport, s katerim lahko lažje izgubite odvečne kilograme ter obenem tudi preprečite, da bi se ti vrnili. A le, če boste upoštevali naslednjih nekaj pravil.

Pazite na prehrano
Res je, da boste pri teku pokurili veliko kalorij, a če jih boste toliko več pojedli, se lahko prav tako zredite. Koliko kalorij torej sploh lahko zaužijete, če tečete? Okvirno naj bi pokurili okoli sto kalorij na 1.6km. Kar pomeni, da če za trening pretečete okoli 5km, boste pokurili okoli 300 kalorij in nič več. Težava nastane, ker mnogi mislijo, da pokurijo veliko več in zato tudi pojedo veliko več. Nič ni narobe s tem, če si boste občasno kaj privoščili. A če želite shujšati, boste morali nekoliko omejiti kaloričen vnos, in sicer za vsaj 200 kcal dnevno.

Trenirajte po pameti
Seveda si atleti nenehno prilagajajo svoje treninge, da bi lahko dosegli svoje cilje. A če s tekom šele začenjate, raje trenirajte po pameti. Če želite izgubiti odvečno težo, je predvsem pomembno, da se gibate in kurite kalorije. V primeru, da slednje želite porabiti nekoliko hitreje, poskusite s sprinti. Tako bo namreč vaše telo porabilo kalorije ne le med aktivnostjo, temveč tudi po njej. Vseeno pa pazite, da s tovrstnimi treningi ne bi pretiravali, saj se lahko poškodujete. Za začetek bo dovolj, če jim boste vključili v trening in jim v sklopu tega 2x tedensko posvetili 10-15 minut. Če pa raje tečete počasneje ali celo hodite, pa boste morali podaljšati razdaljo, da bi porabili enako količino kalorij.

Ne pozabite na vaje za krepitev telesa
Vaje za krepitev telesa niso pomembne le za to, da bo vaše telo bolje izgledalo, temveč tudi za to, da boste bolje in lažje tekli. Če so vaše mišice močne, bodo sklepi med tekom manj obremenjeni. Obenem pa boste prav zaradi mišične mase lažje izgubljali odvene kilograme. Razlog je v tem, da mišična masa pripomore k lažjemu kurjenju kalorij tudi v času, ko niste aktivni.

Povzeto / prirejeno po: Your guide to running for weightloss, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ