Kako se izogniti poškodbam

Kako se izogniti poškodbam
02.04.2019 AVTOR: A. T., Foto: Reebok/ Facebook

Športne poškodbe so boleče in vam lahko prekrižajo prenekatere načrte, zato je še najbolje, da se jim izognite. Preverite, kako.

Poskrbite za ogrevanje in ohlajanje
Ogrevanje pred treningom in ohlajanje po njem bi se morali zgoditi pred vsako aktivnostjo in to ne glede na to, ali ste v stiski s časom ali ne. Če boste, na primer takoj začeli s tekom, ki bo zelo hiter in intenziven, vaše mišice pa hladne, je katastrofa lahko hitro tu.

Vzemite si čas za valjčkanje in raztezanje
Atleti bi si dnevno ali vsaj večkrat tedensko morali vzeti čas tudi za temeljito raztezanje telesa in še posebej tistih delov, ki jih med treningom najbolj uporabljate (zadnjične mišice, stegenske mišice, mišice meč itd.). Prav tako pa bo vašimi mišicam prijala masaža z valčkom, s katero boste v njih sprostili napetost in izboljšali pretok krvi.

Pazite, da boste dovolj in zdravo jedli
Ne le, da hrano potrebujete za energijo, temveč jo potrebujete tudi za regeneracijo telesa. Zato je zelo pomembno, da se prehranjujete čim bolj zdravo in uravnoteženo, da vaše telo dobi vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje. Seveda pa ne bo nič narobe, če si boste kdaj pa kdaj privoščili tudi kakšno pregreho.

Počivajte
Počitek je ravno tako pomemben kot trening, saj se v času, ko ne trenirate vaše telo ne le spočije, ampak tudi regenerira. Zato sta tako vaša pripravljenost kot tudi sami treningi boljši.

Poslušajte svoje telo
Zelo pomembno je, da ste pozorni na svoje telo, na morebitno slabo počutje, utrujenost, bolečine, srčni utrip in tudi drugo. Tako boste težave lahko zaznali še preden bi prešle v kaj resnejšega. Vaše telo vam namreč na različne načine sporoča, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti, zato ga poslušajte. In če imate v načrtu trening, pa vam telo sporoča, da je bolje, da si vzamete čas za počitek, to tudi storite. Trening v primeru slabega počutja, utrujenosti ali bolečin bi se kaj lahko končal s kakšno poškodbo. Dodaten dan počitka pa vam ne bo vzel že pridobljene pripravljenosti, temveč boste zaradi njega le boljše volje, bolj spočiti ter fizičo in psihično bolj pripravljeni na nove športne izzive.

Povzeto po: 6 basic rules to help avoid injury, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ