Kako umiriti živčke pred tekmo

Kako umiriti živčke pred tekmo
19.10.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste pred tekmo živčni in vas je strah, kako se boste na tekmi odrezali? Poleg pozitivnih misli, jih je še nekaj takih, ki bodo prispevali k manj napetemu teku.
Vsi vemo, da dan pred tekmo živčki delujejo sto na uro. Nekateri jih znajo umiriti, spet drugi ne ali pa imajo s tem večje težave. A to, da se živcirate vam prav nič ne pomaga! Zato vam polagamo na srce, da na stvari pogledate s pozitivne plati in si poskušate sebe predstavljati, kako pogumno drvite proti cilju in ga tudi uspešno pretečete. Če ste poskrbeli za ustrezen trening in vse, kar spada zraven, bi se tekma tako uspešno tudi morala končati. Da pa bo šlo še lažje, vam ponujamo še nekaj dodatnih nasvetov, ki vam bodo še olajšali napetost.

Tek si razdelite na več manjših delov
Če boste dolgi tek (npr. polmaraton ali maraton) razbili na več manjših delov, se vam tekma sploh ne bo zdela tako strašna. Prvi del tecite lahkotno oziroma le tako hitro, da se boste počutili prijetno. Tako se boste ogreli in drugi del že nadaljevali v nekoliko hitrejšem ritmu, a vseeno ne bodite prehitri! Na polovici poti je dobro, da preverite, kako se počutite, saj je običajno drugi del maratona najbolj zahteven. Vsak tekač mora zato imeti svojo strategijo, s katero bo premagal vse morebitne težave na poti do cilja. Če v tem delu ustrezno ocenite svoje počutje in temu primerno razporedite svoje moči, boste zagotovo prišli do cilja!

Zastavite si več različnih ciljev
Če boste imeli več ciljev, boste po koncu tekme le še bolj veseli, če jih boste dosegli ali celo presegli. Za začetek si seveda postavite osnoven cilj, ki naj bo realističen in dosegljiv, na primer, da boste tekmo zaključili. Drugi cilj naj bo malce težki, na primer, da boste v drugem delu teka hitrejši kot v prvem. Za piko na I pa si postavite optimalen cilj, ki je lahko idealen čas, ki ga želite doseči.

Preusmerite svoje misli
Če vas razmišljaje o tekmi spravlja ob pamet, enostavno preusmerite svoje misli na dogajanje po njej. Kaj boste počeli, ko bo naporne tekme konec? Kaj si boste privoščili za kosilo? Kako se boste razvajali in kak počitek si boste privoščili. No, morda pa ne bo odveč niti kakšna misel o prihodnjih podvigih – nov maraton, morda celo ultramaraton ali triatlon. Kdo ve? Pustite se presenetiti!

Prirejeno po: 3 ways to conquer pre-race nerves, dostopen tukaj.
Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ