Kakšna je povezava med hidracijo, telesno pripravljenostjo in zdravstvenimi težavami, povezanimi s toploto

Kakšna je povezava med hidracijo, telesno pripravljenostjo in zdravstvenimi težavami, povezanimi s toploto
09.08.2021 AVTOR: A. T., Foto: adidas running/Facebook

Nova študija kaže, da je zunanja temperatura le eden od dejavnikov.

Vsak tekač, ki se je kdaj soočil z vročino ve, da je temperatura lahko zahtevek dejavnik za zmogljivost. A nedavna študija, objavljena v reviji International Journal of Environmental Research and Public Health poudarja, da resnično vprašanje ni le povečan indeks vlažnosti ali toplote. Raven hidracije in telesne pripravljenosti sta namreč lahko ključna dejavnika za zmanjšanje tveganja za zdravstvene težave, povezane s toploto.

Raziskovalci na državni univerzi v Arizoni so rekturirali 12 moških in žensk starih 20 let in jih prosili, naj opravijo dva pohoda v hribe - enega na dan z zmerno temperaturo 20 stopinj celzija, nato pa spet na vroč dan pri dobrih 40 stopinj celzija. Prosili so jih naj imajo s seboj toliko tekočine kot so mislili, da jo potrebujejo in naj hodijo čim hitreje, ne da bi jim pri tem bilo neprijetno. Tudi po poti so jim ponudili nekaj dodatne tekočine.

Pred vsakim pohodom so pri udeležencih zabeležili presnovo v mirovanju, da bi lahko ocenili porabo energije med pohodom. Tako pred kot po njem pa so izmerili težo, srčni utrip, temperaturo jedra in stanje hidracije ter porabo tekočine med vsakim pohodom. Z uporabo teh podatkov so raziskovalci lahko izračunali izgubo znoja in ugotovili, da je bila vročina med udeleženci večja, če so pili več - kar je pogosto vodilo do porabe vse tekočine, ki so jo prinesli. Njihova pohodniška zmogljivost v vročem dnevu se je zmanjšala za 11 odstotkov, stopnja zaznavnega napora se je povečala za 19 odstotkov, za pohod pa so potrebovali približno 20 minut dlje.

Čeprav ni nič novega, da bi hidracija v vročem dnevu naredila razliko in da bi se še bolj znojili, je ena ugotovitev raziskovalce še posebej presenetila, in sicer da tudi tisti, ki so bili izkušeni pohodniki, s seboj niso prinesli dovolj tekočine. Približno polovica jih je zaprosila za dodatno tekočino, raziskovalci pa so ocenili, da bi jim pohod, če bi bil daljši ali če bi se izgubili, zagotovo premalo. V tem primeru bi se tveganje za zdravstvene težave, povezane s toploto, znatno povečalo.

Še ena zanimiva ugotovitev: Tisti, ki so bili bolj aerobno sposobni, so bili manj izpostavljeni toplotnemu stresu, je povedal soavtor študije dr. Floris Wardenaar, docent za športno prehrano na državni univerzi Arizona. »Biti fit in se dobro aklimatizirati sta dve stvari, ki sta tesno povezani,« je dejal. »Ko se ljudje navadijo na vroče okolje, postaneta njihova osnovna telesna temperatura in srčni utrip nižja. Nefit posamezniki pri vzponih občutijo večjo obremenitev, zato prej začnejo delovati z največjo zmogljivostjo, a imajo omejeno sposobnost izgube toplote, kar poveča tveganje za vročinsko bolezen.«

Kljub majhnosti vzorca in posebnosti pohodništva, Wardenaar meni, da so rezultati v pomoč ljudem pri vseh vrstah dejavnosti na prostem, vključno s tekom. Ugotovitve pa bi morale spodbuditi ljudi, da se osredotočijo na hidracijo še bolj, kot si mislite. Postopno povečevanje telesne pripravljenosti v vročih dneh je lahko tudi koristno, je dodal, saj vam omogoča učinkovitejše spopadanje s toploto.

Povzeto po: Here’s the Link Between Hydration, Fitness Levels, and Heat Illness, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ