Ko trening postane napor ...

Ko trening postane napor ...
05.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Se treninga ne veselite več, saj vas vse boli in ste utrujeni? Poglejte, kaj bi lahko bilo temu vzrok.
Težava: Trenirate prepogosto in preveč
Če se po vsakem treningu počutite popolnoma izžeti in brez sape, je lahko to znak, da ste pretrenirati. To se zgodi takrat, ko je treningov preprosto preveč oziroma so ti prepogosti in prenaporni. Hitri teki, na primer, pomenijo dodatno obremenitev za telo, saj to ne zmore dovajati mišicam dovolj kisika, da bi te okrevale. Če pa pogosto tečete na dolge razdalje, se telo utrudi in ne more okrevati do naslednjega treninga.

Zaradi pretreniranosti je lahko vaš trening in seveda zmogljivost slaba, v najslabšem primeru se lahko celo poškodujete, imate motnje spanja in postanete depresivni. Kaj lahko naredite? Začnite nadzorovati hitrost in razdaljo treningov. Najdite tempo in razdaljo teka, ki ne bo negativno vplivala na vaše telo. Sicer pa pazite na to, da boste tek podaljševali postopoma, da ne bi prišlo do poškodb.

Težava: Ne prehranjujete se ustrezno
Ustrezna prehrana vam bo dala energijo za dober trening ter vam pomagala tudi pri regeneraciji in gradnji pustne mišične mase. Zato poskrbite, da bo na vašem jedilniku kvalitetna, zdrava in raznolika hrana, ki bo vašemu telesu zagotovila vsa ustrezna hranila.
Prehrana tekačev naj bi sicer izgledala nekako takole: 60-65% ogljikovih hidratov, 10-20% beljakovin, 10% nasičenih maščob, 10-15% nenasičenih maščob. Več o prehrani športnika pa si lahko preberete tukaj: www.tekac.si/novice/9192/preh rana_sportnika.html 

Težava: Premalo počitka
Da bi lahko tekli kar se da najbolje, morate biti spočiti – to velja ne le pred tekmo, ampak tudi med treningi. Počitek je najmreč najbolj pomemben del vsakega treninga. Če ga boste med posameznimi treningi imeli dovolj, potem bo telo imelo dovolj čas, da se regenerira, okrepi in se pripravi na nove podvige.

Težava: Pomanjkanje spanja
Utrujenost je še en faktor, ki lahko vpliva na vašo zmogljivost. Spanec je del regeneracijskega procesa, za katerega preprosto ni nadomestila. Če ne spite dovolj, telo ne more okrevati. Posledica so slabi treningi. Zato se v posteljo odpravite dovolj zgodaj, da boste dobili vsaj osem ur spanca. Če težko zaspite, se poskušajte prej umiriti od dobri knjigi, s poslušanjem glasbe ali toplo kopeljo.

Prirejeno po: How to run: Why am I not improving?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ