Koliko piti pred, med in po (pol)maraton

Koliko piti pred, med in po (pol)maraton
19.10.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Med daljšimi teki človek s potom izgubi veliko več tekočine, kot na krajših tekih, zato je dobro, da se podučite o tem, koliko morate pred, med in po teku popiti.

Pijte, ko ste žejni
Prvo pravilo tako pred, med in tudi po teku je, da s pitjem tekočine ne pretiravate, temveč sledite svoji potrebi po tekočini, saj je tako zagotovo nikoli ne boste zaužili preveč. Če vas skrbi, da tako ne boste vedeli, ali ste dovolj hidrirani, spremljajte svoj urin – svetlejši kot bo ta, bolj boste hidrirani, temnejši kot bo, pa manj.

Stehtajte se pred začetkom teka
Dobro je, da se pred tekom stehtate in si težo zabeležite, da boste pri ponovnem teku po opravljenem teku vedeli, koliko tekočine sta izgubili in koliko jo boste morali zaužiti. Obenem pa ne bo odveč, če boste težo zabeležili tudi na svojo startno številko, saj bi ta informacija v primeru težav lahko prišla prav zdravstvenemu osebju, v primeru, da bi potrebovali zdravniško pomoč.

Izogibajte se protibolečinskim tabletam
Strokovnjaki priporočajo, da se izognete jemanju protibolečinskih tablet pred, med in po teku, saj lahko te vplivajo na delovanje ledvic.

Pomagajte si s športnimi napitki
Samo voda na daljših tekih ne bo dovolj, saj s potom izgubljate tudi veliko mineralov in elektrolitov, ki jih je potrebno nadomestiti. To najlažje storite s športnimi napitki, ki poleg ogljikovih hidratov vsebujejo tudi minerale in elektrolite.

Pijte tudi po koncu teka
Ker boste s tekom izgubili veliko tekočine, boste kljub pitju med tekom morali piti tudi po njem. Tudi tukaj lahko pijete, ko ste žejni, da boste vedeli, da ste dovolj hidrirani, pa spremljate svoj urin.

 

 

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ