Le 5 minut teka dnevno za daljše življenje

Le 5 minut teka dnevno za daljše življenje
30.07.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Nove raziskave so pokazale, da tekači živiijo tudi do tri leta dlje kot netekači!
Kot pravi nova študija naj bi tek prispeval k daljši življenski dobi in kar je še boljše – za to naj bi bilo dovolj že nekaj minut teka dnevno! Strokovnjaki upajo, da bodo nove ugotovitve k teku oziroma aktivnemu načinu življenja spodbudile še več ljudi, saj je gibanje nenazadnje dobro tako za fizično kot tudi psihično zdravje. Za dosego pozitivnih učinkov pa je dovolj že, če ste aktivi le nekaj minut dnevno in sicer nekajkrat tedensko. Če boste vadili več od tega, še toliko bolje, a pretiravanje vseeno ni priporočljivo.

Raziskave so pokazale, da so netekači imeli za tri leta krajšo življenjsko dobo kot tekači. Ob tem so tekači imeli tudi za kar 45% manjšo možnost za bolezni srca ali kap kot pa netekači. Tudi tisti tekači, ki so tekli občasno ali malo so bili bolj zdravi od netekačev. Tek, ki je trajal minimalno 30 - 59 minut tedensko (kar je 5-10 minut dnevno), naj bi za kar 28% zmanjšal umrljivost in za kar 58% zmanjšal možnost za smrt zaradi bolezni srca. Kot pravijo strokovnjaki so bili ugodni učinki teka vidni pri vseh tekačih, ne glede na to, koliko so tekli.

Seveda je pomembno, da se s tekom ukvarjate redno. Tisti, ki so, na primer, tekli redno v obdobju zadnjih šestih let, so imeli najboljše rezultate. Najbolj so bili le tej vidni v delovanju srca in pljuč. Tekači so imeli tudi za kar 30% boljšo kondicijo kot netekači. Seveda pa se je njihova kondicija z več teka le izboljševala.

Dr. Michael Scott Emery, sopredsednik Ameriškega kolidža za športno kardiologijo in sveta kardiologije za vadbo, meni, da je presenetljivo, da ima lahko le 5-10 minut vadbe dnevno tak učinek na zdravje. Zato je pomembno, da ste aktivni pa četudi le za tako kratek čas. Ker je tek res šport, pri katerem je možnosti za poškodbe več, pa pravi, da ljudje lahko podobne pozitivne učinke za zdravje dosežejo tudi s hojo. Seveda vam bo le-ta vzela več časa, zato morda ni odveč razmislek o tem, ali ne bi bilo bolje najti neke srednje poti med hojo in tekom. Pomembno pa je tudi, da s tekom začnete počasi in po pameti, saj telo potrebuje čas, da se nanj navadi. Poleg tega pa bi vam pretiravanje lahko prineslo prej kakšno poškodbo, ki bi vam pokvarila vse dobre namere.

Povzeto po: Running just 5 minutes a day can help you live longer, dostopen tukaj
Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ