Maratonski ritem lažje vzdržujejo ženske!

Maratonski ritem lažje vzdržujejo ženske!
16.06.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Nedavna študija je razkrila, da ženske lažje vzdržujejo ritem teka na maratonu kot pa moški.

Raziskovalci so primerjali, kako dobro so tekači, ki so leta 2007 in 2009 na maratonu v Chicagu tekli pod časom 5 ur, držali tempo na 5 kilometrskih razmakih. Ugotovili so, da so elitni tekači na tekmah tekli veliko bolje kot ne-elitni, saj so ohranjali razmeroma enakomerno hitrost skozi celotno tekmo. Med njimi so izstopale predvsem ženske, ki so med tekom vseskozi držale določen tempo in manj popuščale kot moški, še posebej med 30 in 40 kilometri. A kaj bi lahko bil vzrok temu? Znanstveniki so si seveda želeli priti zadevi do dna.

V dvoletni študiji so tako v ozir vzeli tudi vreme, ki je kot kaže imelo znaten vpliv na to. Leta 2007 je bila povprečna temperatura 27 stopinj, leta 2009 pa 2 stopinji. A tista, ki je še posebej negativno vplivala na ne-elitne tekače – tako na moške kot tudi na ženske, je bila vročina. Moški, ki so maratonski tek sicer začeli sorazmerno dobro (8:20 minut na miljo), so pri 35 km upočasnili (na cca 10:00 minut na miljo oz na 1,6km). Nič slabše ni šlo ženskam, ki so prav tako dobro začele (tik pod 9:00 minut na miljo oz na 1,6km), a so prav tako na 35km upočasnile tempo na isti čas kot so ga imeli moški. Prav zaradi teh rezultatov pa so strokovnjaki zaključili, da v vročini povprečni moški teče z enako hitrostjo kot povprečna ženska proti koncu tekme, pa čeprav začne teči hitreje.

Raziskovalci menijo, da je eden od razlogov zakaj ženskam uspe v vročini obdržati tako dober tempo ta, da se ne glede na vremenske razmere, med intenzivnim tekom pri njih porablja večji odstotek maščobe kot pri moških. Imele pa naj bi tudi večje razmerje površine proti masi kot moški, zato lažje odvajajo toploto, ki se proizvede med tekom.

Povzeto po: Study: Why women are better maratohn pacers than men, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ