Na štiri oči z Jožijem Baumanom

Na štiri oči z Jožijem Baumanom
25.04.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Joži je vedno nasmejan in poln energije, ki je trenutno v iskanju novih delovnih izzivov. Sicer maser, ki se ukvarja s športno in klasično masažo v teku preprosto uživa, saj ga le-ta napolni z energijo in mu daje svobodo gibanja.

OSEBNO
Si član kakšnega športnega društva ali kluba?
Ne nisem član, me še ni nihče prepričal. ;) … Občasno tečem pa s prijatelji Facebook profila Zveza Prijateljev Teka – ZPT.

Kateri so tvoji najljubši tekaški copati?
Tekaških copat je seveda več vrst, tako kot se teren teka razlikuje se razlikujejo tekaški copati – asfalt (Saucony-Fastwitch 6), makadam in gozdne poti (Salamon-Speedcross 3), mešano (Adidas-AdiSTAR Ride).

Uporabljaš tekaško uro?
Da, POLAR RC3GPS, ki je darilo moje boljše polovice Mirjane za rojstni dan.

Tvoj obred pred tekom?
Nič posebnega, nasmejan se oblečem in grem. Tvoji dosedanji tekaški dosežki … Lubljanski maraton vsako leto od 2004 naprej, Tek čez Pohorje (Slovenj Gradec-Maribor), Maraton Radenci, Kraški maraton, Orientacijski tek-Bob Rock Cup, Bled-Nočna 10-ka.

Kdaj in zakaj si se pričel ukvarjati s tekom?
Odkar pomnim je bilo moje življenje povezano s športom. Bolj intenzivno pa sem se začel s tekom ukvarjati leta 2004, ko sem šel prvič, kar tako, najprej na Tek miru z razdaljo 10km v Slovenj Gradec in zatem tudi na Ljubljanski maraton, na razdaljo 21km. Od takrat naprej se je tek stopnjeval in ostal del mojega življenja. V vseh teh letih sem spoznal veliko lepih in tudi kakšno grdo stran teka. Veliko sem se naučil.

Kaj je pri teku tisto, kar ti je najbolj všeč?
Tek me sprosti, me napolni z energijo. Med tekom obdelam vse pozitivne in negativne stvari, daje pa mi tudi popolnoma prosto pot razmišljanja kje, kam in kako dolgo bom tekel.

Kaj ti je tek dal?
S tekom sem se naučil dojemati napore kot izziv in ne kot trpljenje. Ko pa to enkrat znaš, je življenje veliko lepše. Za vsakim naporom namreč pride počitek in ta je veliko bolj dragocen, če si ga zaslužiš.

Kako potekajo tvoji treningi?
Šele zadnji dve leti se trudim uporabljati program teka, ki pravi 3x na teden pojdi na tek in vmes en dan počitka – 1x napravi hitre intervale, 1x tek v hrib in 1x daljši počasni tek.

Ali za tek potrebuješ kakšno posebno motivacijo?
Ne potrebujem motivacije potrebujem samo določen prosti čas, ki ga namenim za tek.

Ali med tekom poslušaš glasbo?
Včasih sem poslušal, ampak zdaj jo pa bolj redko. Sicer nič posebnega, različni izvajalci in različne zvrsti glasbe.

Tečeš sam ali za to potrebuješ družbo?

Večinoma tečem sam, ko pa je družba nasmejana pa je tudi super. Katerih tekov oz tekem ne boš nikoli pozabil? Vsi so pustili mi pečat za naprej. Bom pa omenil tek čez Pohorje kjer sva z mojim najboljšim prijateljem Matejem-Haupi tekla skupaj v močnem deževju in po mokrem terenu. Priletela sva prav do Lovrenških jezer na Pohorju kjer nama je bila segla do kolen in za premagovanje takih ovir in motivacijo sva si začela na ves glas prepevati pesem od skupine Lačni Franz »Bogi naš Joža, žena ga boža, rad bi ostal še, pa mora domu … ?« pa sva prepela bolečino in tekla naprej.

Se ob teku ukvarjaš še s kakšnim drugim športom?
Kolikor mi čas dopušča se ukvarjam še s tenisom, kolesarjenjem in raznimi skupinskimi športi (nogomet, košarka, … itd.). Kako pa skrbiš za prehrano? Nič posebnega, jem 5-7x na dan, veliko raznolike hrane.

Kakšne tekaške načrte in želje imaš za v prihodnje?
Vsako leto si nekako začrtam kje, kam in kdaj bom odšel odtečt organizirane teke. Med drugimi teki imam letošnji glavni tekaški cilj, da bom odtekel Ultramaraton Celje-Logarska dolina 75km.

Kaj še počneš poleg ukvarjanja s tekom, imaš tudi kakšne druge hobije in kakšna je tvoja poklicna pot?
Hobijev je veliko, a časa je premalo za vse, zato se v prostemu času posvečam svoji družini. Večino časa namenim 5 letni hčerki Aniki, s katero pretečem, prekolesarim in prehodim ogromno kilometrov in jo s tem tudi navdušujem nad zdravim tempom življenja. Sicer pa trenutno iščem delodajalca, ki bo vzel mene kot multipraktika, delovnega, marljivega delavca, ki nikoli ne odneha, ampak se bori do konca.
Značke: Na štiri oči, Prehrana, Ljubljanski maraton
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ