Načrtujte svoj tekmovalni dan

Načrtujte svoj tekmovalni dan
21.10.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Še malo in bo tu ljubljanski maraton. Že veste, kako bo potekal vaš dan? Da vam bo lažje in bo vaš tek sproščen, vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov.
Treningi so za vami, sedaj je pred vami le še tekma. Pa že veste, kako bo vaš dan potekal? Vam bo uspelo doseči zastavljeno? Najlažje bo, če si zastavite načrt, ki vam bo pomagal preživeti ta tako pomemben dan.

Zastavite si realen ciljni čas
Vsi si želimo doseči željene cilje ali jih celo preseči. A naše telo ni vedno zmožno slediti našim željam. Četudi ste izjemno pripravljeni, to še ne pomeni, da boste lahko presegli sami sebe. Zato si raje zastavite realne cilje. Če ste že tekli na tekmovanjih, potem lahko približno ocenite, kaj ste sposobni doseči. Če niste, primerjajte svoje treninge med seboj in okvirno ocenite, koliko ste zmoži. Vsekakor si cilje zastavite v okviru določenega ciljnega časa. In četudi ga ne dosežete, to še ne pomeni konec sveta.

Začnite zmerno in postopoma stopnjujte svojo hitrost
Hiter začetek se vam na dolge proge ne bo obrestoval! Raje svojo energijo ustrezno porazdelite. Začnite zmerno in si nato določite na katerem kilometru hitrost nekoliko povečate. Če potrebujete s seboj natančen načrt, si ga napišite na roko, da vam bo lažje.

Hrana, tekočina in garderoba
Na dan tekme nikakor ne eksperimentirajte s hrano, ampak se držite preverjenega. Dobro je tudi, če ste predhodno preverili, ali in kakšno hrano potrebujete med dolgim tekom. Enako velja za tekočino. Hidriranost telesa je na dolgih tekih namreč zelo pomembna. Najbolje je, da imate preverjeno hrano oziroma tekočino kar s sabo. Preverite pa tudi, kaj bo na voljo na trasi teka in razmislite, kje okvirno boste kaj popili oziroma pojedli. In kot zadnje – preverite vremensko napoved na dan tekme in si pripravite ustrezna oblačila.

Naredite si načrt za jutro pred tekmo
Da na dan tekme ne boste preveč pod stresom, si vnaprej pripravite vse, kar potrebujete in se pozanimajte, kam morate iti in do kdaj morate biti tam. Če je potrebno si tudi po urah začrtajte kaj in kdaj morate vse opraviti. Vsekakor pa si vzamite vsaj pol ure časa več kot mislite, da ga boste rabili, če se slučajno kje zatakne. Tako bo čas pred tekmo minil mirno in lažje se boste osredotočili na sam tek, ko se bo ta enkrat začel.

Imejte rezervni načrt
Še prehitro se zgodi, da se stvari obrnejo v nepričakovano smer, zato bodite pripravljeni na vse. Spremembe vremena bodo zahtevale prilagoditev oblačil ali celo spremembo začrtanih ciljev. Nenazadnje boste morda potrebovali tudi več tekočine ali hrane. Če boste pripravljeni na nepričakovano, boste lažje odreagirali, zato velja razmisliti o vsemu.

Pa srečno!

Povzeto po How to craft a race plan, dostopen tukaj
Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ