Najboljši siri za tekače

Najboljši siri za tekače
09.04.2019 AVTOR: A. T., Foto: Martin Abegglen, Wikipedia

Zaradi vsebnosti koristnih hranil jih je vsekakor dobro uživati. Katere in zakaj pa vam izdamo v nadaljevanju.

Siri so bili včasih, bolj kot ne, na listi prepovedanih živil pri tistih. Razlog za to je velika vsebnost nasičenih maščob in soli, ki ob prekomernem uživanju povzročajo tako odvečno težko kot tudi nekatere zdravstvene težave. A ob manjšem uživanju so nasičene maščobe za telo tudi koristne. To je potrdila tudi študija, objavljena v The American Journal of Clinical Nutrition, ki podpira idejo o tem, da nasičene maščobe v mleku in siru niso slabe za zdravje srca. Seveda to ne pomeni, da lahko pojeste cel kolut vašega najljubšega sira, vseeno pa ga lahko uživate v manjših količinah v skladu z uravnoteženim in zdravim načinom prehranjevanja. Najboljši siri, ki jih lahko vključite v svojo prehrano, pa so naslednji:

Velika vsebnost kalcija: čedar
Čedar nima le izrazitega okusa, temveč se lahko pohvali tudi z veliko vsebnostjo kalcija. Na 30g ga vsebuje kar 222mg, kar je kar 32% priporočene dnevne količine. Obenem ista količina vsebuje tudi 7.62g beljakovin, zato je čedar tudi dober dodatek uravnoteženemu obroku.

Največja vsebnost beljakovin: skuta
Skuta je odličen vir beljakovin, saj jih na 150g vsebuje kar 15.2g. Če boste izbrali manj mastno pa bo porcija tudi manj kalorična. Sicer pa skuto lahko uživate na različne načine in ob različnih priložnostih. Po potrebi jo lahko uporabite tudi namesto kisle smetane in tako zaužijete manj maščob in manj kalorij.

Največ okusa: parmezan
Če želite obogatiti okus testeni ali rižote, posezite po parmezanu. Ker je njegov okus res močan, ga boste občutili že, če ga boste hrani dodali le za čajno žličko.

Najboljši za toaste: Jarlsberg
Toast je najboljši, ko se sir v njem topi na vse strani. Eden takih sirov je sir po imenu Jarlsberg, ki se lepo topi in je obenem tudi odličnega okusa. Da bo toast bolj kvaliteten in nasiten, pa si ga pripravite iz polnovrednega kruha ter mu dodajte tudi zelenjavo.

Najboljši za prebavo: modri sir, brie in camembert
Siri s plesnijo nimajo le specifičnega okusa, temveč so dobri tudi za zdravje, no, vsaj tako pravijo nove raziskave, objavljene v reviji Medical Hypotheses. Te vrste siri vsebujejo sestavine, ki delujejo proti bakterijam in raku ter jih ni moč najti v nobenih drugih sirih. Obenem pa naj bi ugodno vplivali tudi na našo prebavo.

Najbolj vsestranski: mocarela
100g mocarele vsebuje 236 kalorij in kar 18g beljakovin, zato je dober dodatek številnim jedem – solatam, picam, testeninam in še čemu. Poleg tega pa so jedi, tudi zaradi nje, še bolj okusne.

Najbolj primeren za sladice: quark (nepasterizirana nemastna skuta)
Quark ali nepasterizirana nemasta skuta ima malo kalorij (68kcal), skoraj nič ali celo nič maščobe ter veliko beljakovin. Njen okus ni izrazit, zato jo brez težav lahko uporabite v sladicah ali slanih jedeh.

Povzeto po: 7 of the best cheeses for runners, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ