Napake, ki jih delate pri prehranjevanju po treningu

Napake, ki jih delate pri prehranjevanju po treningu
15.11.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Po treningu morate zaužiti prigrizek, a ne le zato, ker ste lačni, temveč zato, ker s tem telesu pomagate pri regeneraciji. A mnogi prav pri prigrizku po treningu delajo številne napake. Kakšne in kako jih odpraviti izveste tukaj ...

Predolgo časa ne jeste
Vaše glikogenske zaloge so po treningu, sploh po tistih zahtevnejših, izpraznjene, zato jih morate zapolniti. Časa za to pa imate od 30 – 60 minut, saj je telo takrat najbolj dovzetno za to, da absorbira hranilne snovi v telo in zapolni izpraznjene rezerve. Če v tem času ne boste pojedli nič, ne boste shujšali, ampak se prej zredili, saj boste, ko boste končno prišli do hrane, že tako lačni, da boste pojedli vse, kar vam bo prišlo pod roko, kar pomeni, da boste najverjetneje pojedli preveč, kar se bo seveda naložilo tudi v maščobne obloge. Zato po treningu raje nekaj malega pojejte – če veste, da boste kasneje zaužili večji obrok, si privoščite prigrizek, ki vsebuje okoli 200 kalorij in je mešanica beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov (jogurt s sadjem, kos polnovrednega kruha z umešanim jajcem itd.). Če si boste privoščili večji obrok (zajtrk, kosilo, večerja), pa lahko zaužijete med 400-500 kalorij in je sestavljen iz kvalitetnih beljakovin, polnovrednih ogljikovih hidratovov in zdravih maščob.

Pojeste vse, kar najdete v hladilniku
S treningi seveda pokurite lepo število kalorij, zato ni nič čudnega, da ste lačni. A kljub porabi ne smete pojesti vsega, kar vam pride pod roko, saj telo po treningu potrebuje kvalitetna živila, da bi se lahko regeneriralo. Obenem pa se boste, če boste jedli neustrezno in kalorično hrano tudi zredili. Kaj torej storiti, da bi preprečili prenažiranje? Po treningu si privoščite manjši prigrizek ali kvaliteten obrok, o katerem smo več zapisali zgoraj.

Pretiravate s športnimi napitki
Športni napitki so odličen pripomoček pred in med teki, saj vam zagotovijo energijo za lažje premagovanje naporov. Žal pa niso primerni za uživanje po treningih, saj vsebujejo veliko sladkorjev, ki bi vam po naporu prej škodili, kot koristili. Po naporih namreč potrebujete kvalitetne beljakovine in ogljikove hidrate, za žejo pa bo najbolj primerna voda. Če menite, da potrebujete nekaj več mineralov in elektrolitov, pa si lahko pomagate tudi s kokosovo vodo ali če je res nujno, s posebnimi pripravki.

Uživate preveč beljakovin
Beljakovine so seveda ključno hranilo za obnovo in rast mišic, a niso vse, kar vaše telo potrebuje za regeneracijo. Prav tako potrebujete kvalitetne ogljikove hidrate, saj bodo prav ti zapolnili izpraznjene glikogenske zaloge v vašem telesu. Kar pomeni, da bo idealen obrok po treningu vseboval tako ene kot druge, na primer: jogurt in sadje, polnovreden kos kruha s tuno ali jajcem itd. Odveč pa ne bodo niti dobre maščobe, kot so olivno ali kokosov olje, arašidovo ali mandljevo maslo itd.

Premamijo vas sladki priboljški
Verjamemo, da so sladke stvari slastne in veliko bolj privlačne kot kos purana in polnovreden riž, a vašemu telesu ne bodo prav nič koristile. Sladkor vas bo najprej zadovoljil, nato pa boste le še bolj lačni in boste iskali nove in nove prigrizke ter na koncu spet pojedli preveč. Da bi se temu izognili si po treningu privoščite prigrizek, sestavljen iz beljakovin in ogljikovih hiratov, ki je lahko tudi v obliki šejka ali beljakovinske čokoladice. Kasneje pa seveda zaužijte tudi kakšen večji, kvalitetnejši obrok. Če vas bo še vedno mikalo, da bi si privoščili kaj sladkega, pa si privoščite kakšen košček ali dva temne čokolade z večjo vsebnostjo kakava.

Po vadbi si privoščite smoothiji
Smutiji so zdravi, če si jih pripravite iz ustreznih sestavin, ki jih vaše telo po vadbi potrebuje. Če pa so v njih le sadje in po možnosti dodan sladkor ali sadni sokovi, pa so vse prej kot primerni za obrok po treningu. Če vam torej po vadbi vseeno dišijo, si jih pripravite sami, pazite pa da bodo sestavljeni iz beljakovin, ogljikovih hidratov ter po možnosti zdravih maščob. Nekaj zdravih nasvetov zadnje najdete tukaj: Smoothiji za zdrav zajtrk ali prigrizek

Prirejeno po: 7 Postrun Eating Mistakes You’re Probably Making

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ