Ne le beljaka, pojejte tudi rumenjak!

Ne le beljaka, pojejte tudi rumenjak!
31.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Ne le beljaka, pojesti bi morali tudi rumenjak, trdijo strokovnjaki.

Nekoč so jajca veljala za zelo dober naraven vir beljakovin, ki je pripomogel k hitri gradnji mišic. A ko je v svetu zavladala fobija pred maščobami, so mnogi namesto celotnega jajca začeli uživati le beljak, ki vsebuje beljakovine, ne pa tudi maščob (te so namreč v rumenjaku). A čeprav ločevanje ni usodno, strokovnjaki menijo, da bi jajce le morali zaužiti v celoti, saj je za gradnjo mišic to zagotovo bolje, kar je pokazala tudi ena zadnjih raziskav izvedenih na Univerzi Ilinois.

Manjša skupina moških, ki je izvajala trening za moč, je uživala tri cela jajca oziroma mešanico beljakov, ki je vsebovala 18 gramov beljakovin. Raziskovalci so po zaužitju tako enega kot drugega obroka opazovali, kako so aminokisline jajc vstopile v krvni obtok in se sintetizirale v mišice.

Zanimivo je, da so krvni vzorci vseh udeležencev pokazali, da 60-70 odstotkov aminokislin kroži in je na voljo za uporabo ne glede na to, katerega od omenjenih obrokov so udeleženci zaužili. Razlika se je pojavila pri tem, katere aminokisline so mišice dejansko uporabile. Izkazalo se je, da so pri procesu gradnje mišic posegle po tistih iz celih jajc. Čeprav bi bile potrebne še dodatne raziskave za to, so raziskovalci vseeno prepričani, da nekaj v rumenjakih spodbudi zmožnost telesa, da uporablja beljakovine za gradnjo mišičnega tkiva.

'Študija nakazuje na to, da je uživanje beljakovin iz naravnih virov bolj ugodno za mišice kot pa uživanje izoliranih virov beljakovin. '  meni raziskovalec Nicholas Burd, profesor kineziologije in javnega zdravja.Povzeto po: Forget Egg Whites —Eat the Whole Damn Egg, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
StaraKost 02.02.2018 10:08

Z ozirom na novodobne raziskave je moj način prehranjevanja vsakih 4-5 let spet v modi, čeprav že desetletja jem skoraj enako, ne glede na trenutne trende.

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano