Od česa je odvisno, koliko se potite

Od česa je odvisno, koliko se potite
10.07.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Nekateri ljudje se med aktivnostjo ne potijo veliko, spet z drugih pa pot kar lije. Zakaj je temu tako vam zaupamo v nadaljevanju.

Univerza v Sydneyju je v reviji Journal of Applied Physiology objavila raziskavo, ki se je osredotočila na to, zakaj se eni ljudje potijo manj, spet drugi pa več. V njej so znanstveniki zbrali 28 prostovoljcev, ki so se razlikovali v teži, velikosti in nivoju aktivnosti ter so sodelovali v 60 minutnem kolesarjenju pri različnih intenzivnostih. Med aktivnostjo so bila njihova telesa ves čas pod nadzorom. Znanstveniki so namreč spremljali, kako močno se potijo in kako se spreminja njihova telesna temperatura. Slednja se je spreminjala glede na to, koliko toplote so proizvedli z vrenjem pedal na enoto telesne teže in brez 'izolacijskega' učinka. Proizvodnja toplote je predstavljala 50% variabilnosti v temperaturi telesa, kar pomeni, da se dve osebi z enako težo in enakim tempom ogrejeta z enako stopnjo, četudi je eden manjši in močnejši, drugi pa visok in suh. Enako je veljalo za količino potenja, a to ne pomeni, da se ljudje, ki imajo večjo količino maščobe potijo več. Zaradi večje telesne teže je potrebno vložiti več energije v to, da se telo premika.

Kaj torej lahko sklepamo iz zgoraj navedenega? Preprosto to, da je za to, koliko se kdo poti odvisno veliko več dejavnikov kot le telesna pripravljenost in količina maščobe v telesu. V termoregulatornih odzivih telesa je namreč velika spremenljivost. Zato se morate preprosto zanesti na lastne izkušnje in se, na primer pred treningom stehtati, če želite vedeti, koliko tekočine vaše telo izgublja s potenjem, da jo boste lahko kasneje nadomestili.

Vir: What determines how much you sweat, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ