Odštevanje do maratona

Odštevanje do maratona
21.10.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Ljubljanski maraton je pred vrati. Če boste tekli na 42km ali 21km progi, je trening že za vami, pred vami pa le še dan D. Da bi dan potekal po vaših željah, pa v zadnjih dneh in urah pred začetkom tekme, lahko za boljšo pripravljenost in počutje naredite

Spočijte se
Nekaj dni pred maratonom se odpovejte večjim aktivnostim, kot so generalne čistke stanovanja, hoja v hribe, dolgi sprehodi, zahtevni treningi in še kaj, ter si raje vzemite čas za počitek. Nič ne bo narobe, če boste le ležali na kavču ali pa si privoščili kakšno urico spanja več. Dolgi tek, ki je pred vami, bo namreč od vas zahteval veliko energije, zato je prav, da se ga lotite spočiti.

Napolnite svoje glikogenske zaloge
Dolgi teki so odličen izgovor za to, da si privoščite kakšen priboljšek več. A potrudite se, da bodo ti v obliki kvalitetnih ogljikovih hidratov in ne sladkarij. V mislih imamo predvsem polnovredne testenine, riž in sadje. Tako se bodo vaše glikogenske zaloge v telesu ustrezno zapolnile in vam omogočile, da boste dobro in lažje tekli.

Naspite se
Za dobro počutje, veliko mero energije in dober tek boste morali tudi dovolj spati. Če tega še niste naredili, potem je sedaj že skrajni čas, sploh, če želite dobro teči in si zagotoviti tudi dober rezultat. Potrebujete pa vsaj 7-8 ali raje še kakšno urico več spanja, da boste v res dobri formi za tek.

Pripravite si opremo
Opremo si pripravite dan pred tekmo, a ne zvečer, saj boste takrat verjetno že malce živčni, zato lahko še kaj pozabite. Raje to storite zjutraj, ko boste še sveži in dobre volje.

Načrtujte tekmovalni dan
Ker se vam zna zgoditi, da boste na dan D živčni, si načrtujte ta dan že vnaprej. Določite si uro, ob kateri boste vstali, kdaj boste jedli ter kdaj morate od doma, da boste pravočasno na startni črti. Tako boste ves čas tudi bolj sproščeni, zato bo začetek teka prijetnejši.

Vizualizirajte uspeh
Vsi vemo, da so dolgi teki ne le v nogah, temveč tudi v glavi, zato se v mislih večkrat sprehodite čez progo in razmišljajte o tem, kako jo boste pretekli kar se da najbolje in tudi uspešno prestopili ciljno črto.

Ne pozabite na zajtrk
Nikar se na tekmo ne odpravite brez da bi prej kaj pojedli. Zajtrk, ki ste ga vajeni bo najboljši, saj veste, kako vaše telo reagira nanj. Le dovolj zgodaj vstanite, da bo telo imelo čas, da ga prebavi ter da boste vi brez težav tekli.

Ne poskušajte ničesar novega
Pravilo, ki se ga preprosto morate držati, če želite preteči ciljno črto je, da na dan tekme ne preizkušajte ničesar novega. To velja tako za zajtrk, prigrizke, opremo, športne copate in še kaj. Raje se držite stvari in obredov, ki ste jih bili navajeni, saj je tukaj veliko manj možnosti, da se kaj zalomi kot pa pri novostih.

Dobro se ogrejte
Tako kot pred vsakim začetkom aktivnosti, tudi na dan D oziroma pred začetkom teka ne pozabite na ogrevanje. Tako boste lažje in bolje tekli, pa tudi možnosti za poškodbe bodo manjše.

Pa srečno!

Značke: Trening, Ljubljanski maraton, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ