Paleo dieta - da ali ne?

Paleo dieta - da ali ne?
06.08.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Vse več športnikov, ki je preizkusilo paleo dieto, naj bi poročalo o izboljšanem zdravju in boljših športnih rezultatih. Pa je vse to res? Bi paleo dieto morali poskusiti tudi vi?

Bi poskusili dieto, ki bi vam pomagala pri izgubi telesne teže, pridobivanju energije in boljšemu zdravju? Četudi bi se za to morali odpovedati testeninam, kruhu in žitom? Ogljikovi hidrati so namreč prav pri vzdržljivostnih športnikih ključen del prehrane, a na Paleo dieti med prepovedanimi živili. Tovrstna dieta namreč temelji na prehrani ljudi iz pradavnine. A to dejstvo ni odvrnilo mnogih tekačev od tega, da bi jo preizkusili in celo vzeli za svojo. Pa je res tako dobra kot se govori?

Kot pravi Heather Mangieri, zdravnica in nutricionistk, naj bi paleo dieta imela veliko dobrih stvari. Izključuje namreč predelano hrano in rafinirane sladkorje ter spodbuja uživanje zelenjave, sadja, oreščkov in mesa. Prav diete bogate s sadjem in zelenjavo pa pomagajo pri preprečevanju bolezni srca in določenih vrst raka. S travo hranjene živali oziroma njihovo meso ima tudi bolj zdravo razmerje maščob kot meso živali hranjenih z žiti.
Svojo izkušnjo s Paleo dieto je podal tudi ultramaratonec Timothy Olsen, ki je leta 2012 postavil nov rekord na Western States teku, dolgem 100 milj. Kot pravi naj bi imel manj težav z otekanjem nog po dolgih tek, njegova regeneracija pa je veliko boljša in hitrejša.

Paleo dieta sicer izključuje tudi žita in stročnice (ki sta za tekače ravno tako vira ogljikovih hidratov) kot tudi mlečne izdelke, alkohol in sol ter rastlinska olja. Zdravnica Loren Cordain, soavtorica knjige The Paleo Diet for Athletes, pravi, da tovrstna hrana dviguje raven kislosti v telesu in črpa minerale iz kosti. Določeni sestavni del tovrstne hrane (ftalati v polnovrednih žitih in lecitin v fižolu) zavirajo absorbcijo hranil. A Mangierieva to spodbija in meni, da je izguba hranilne vrednosti minimalna in ne povzroča primanjkljaja. Izpostavlja pa tudi dejstvo, da ljudje, ki živijo na Mediteranu, uživajo veliko polnovrednih živil in stročnic in so zelo zdravi.

Nadalje naj bi bila Paleo dieta težavna tudi zaradi uživanja velikih količin mesa. Matt Fitzgerald, športni nutricionist, tekaški trener in avtor knjige Diet Cults, je izpostavil študijo opravljeno leta 2012 s strani Harvardske šole za javno zdravje. Le-ta pravi, da uživanje velikih količin rdečega mesa vodi k večji stopnji umrljivosti. Zato poziva vse, ki so zvesti Paleo dieti, da jedo več rib in perutnine ter manj rdečega mesa, predvsem pa naj se izogibajo predelanemu mesu.

Čeprav strokovnjaki menijo, da lahko s Paleo dieto v nekaterih ozirih pozitivno vplivamo na zdravje, naj bi bila le-ta za vzdržljivostne tekače vseeno prerevna z ogljikovimi hidrati. Dr. Joe Friel, trener za vzdržljivostne športe in soavtor knjige The Paleo Diet for Athletes, pravi, da ogljikovi hidrati, kot so sadje in nekatera zelenjava, v Paleo dieti, tekaču omogočajo, da se ustrezno podpre za tek. Čeprav dodaja, da ima tovrstna hrana vseeno prenizek glikemični indeks, da bi nadomestila glikogen med in po teku tako hitro kot bi si tekači to želeli. Torej je tekačem na Paleo dieti dovoljeno nekaj goljufanja, če želijo vzdržati naporne treninge in tekme. Friel priporoča športne napitke, žemlje, riž in krompir, ki se jih na Paleo dieti sicer ne uživa.

Povzeto po: The paelo proposal. Celoten članek si lahko prebrete tukaj

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ