Piriformis sindrom - kaj je in kako se z njim spopasti?

Piriformis sindrom - kaj je in kako se z njim spopasti?
05.04.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Vam tek kvari ali celo preprečuje neprijetna bolečina v zadnjici in tik pod njo? Potem se najverjetnje spopadate s piriformis sindromom. Kaj to je in kako se z njim spopasti pa vam izdamo v nadaljevanju.

Kako prepoznamo sindrom piriformis?
Piriformis sindrom se običajno začne z bolečino, mravljinčenjem ali omrtvelim občutkom v zadnjici, bolečina pa se lahko širi po stegnu navzdol, včasih pa pride tudi do težav z gibljivostjo kolka. Tudi zato mnogi menijo, da gre pravzaprav za vneto ali pretegnjeno zadnjo stegensko mišico, a gre v resnici gre za piriformis sindrom. Bolečino, ki jo ob tem občutite in ki se pogosto širi tudi po zadnjem delu stegna navzdol pa pravzaprav povzroča ishiadični živec, ki je ujet med zadnjične mišice (piriformis).

Kaj lahko povzroči to poškodbo?
Piriformis sindrom običajno povzročijo ponavljajoče se in intenzivne aktivnosti, kot so dolgi in intenzivni teki. Včasih pa ga, kar se sliši kar malce nenavadno, lahko povzroči tudi dolgotrajno sedenje.

Kako se ga diagnosticira?
Natačnih postopkov za diagnozo ni, zdravniku morate le natančno povedati, kje in kaj vas boli, da bi poškodbo dokazal, pa vas bo verjetno postavljal v različne položaje. Eden takih je predklon naprej, kjer se boste s prsti dotaknili tal ali druge vrste raztezanja ob katerih boste verjetno zaznali neprijetno zatezanje v zadnjici, s čimer bo tudi jasno kje težava je.

Zdravljenje
Kot prvo boste morali, dokler težave ne sanirate, opustiti aktivnost, ki vam je težavo povzročila, če je seveda že niste, saj je s piriformis sindromom zelo zoprno, če ne celo nemogoče teči, bolečina pa je vse hujša. Simptome pa boste najlažje omilili s hlajenjem in gretjem, masažo ter tudi kakšno protibolečinsko tableto. V težjih primerih pa vam bo zdravnik verjetno predpisal fizioterapijo (na primer ultrazvok, TENS ali oboje) če pa bo potrebno, pa boste dobili tudi injekcijo kortikosteroida. Operacija pa se izvaja le v izjemnih primerih.

Viri:
Piriformis Syndrome
Piriformis Syndrome

Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ