Povečajte svojo hitrost

Povečajte svojo hitrost
10.05.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Preberite si, kaj lahko naredite, da izboljšate svojo hitrost na krajših ali daljših tekaških razdaljah.
Hitrost, razdalja in energija



Če želite povečati svojo hitrost, morate najprej pomisliti na razdaljo. Šprinterji, na primer, potrebujejo čisto drugačen trening od tekačev na dolge razdalje. Pa četudi želite izboljšati le hitrost na 5 ali 10 km, boste morali trenirati drugače, kot če želite izboljšati čas na maratonu ali polmaratonu.

Da bi razumeli razliko, vam bomo razložili, kaj se dogaja v telesu, ko tečete na dolge proge. Razlika je namreč v shranjevanju in porabi energije. Če primerjamo maraton ali tek na 5km, moramo vedeti, da bo za eno ali za drugo telo imelo drugačno strategijo porabe energije. Na 5km je tako v ospredju vprašanje, kako lahko vaše telo pokuri energijo, da bi zadržalo visok tempo. Pri maratonu pa je v ospredju vprašanje, koliko energije lahko shranite in ohranite na dolge razdalje.



Trening hitrosti

Za krajše tekme, kot so 5 ali 10km teki, je intervalen trening pravi izbor za izgradnjo hitrosti. To bo pripomoglo k temu, da bo vaše telo porabljajo energijo hitreje in okrepilo kardio in dihalni sistem.

Tukaj sta dva načina, ki ju lahko preizkusite na treningu:

Intervali

– izmejevanje 1km hitrega tempa z 2-5 minutnim lahkotnim tekom

Hitri teki

– te teke tečete le malce nad mejo svojih zmožnosti



Za teke maratonov in polmaratonov se morate osredotočiti na vzdržljivostne teke s hitrim tempom. To bo povečalo vašo vzdržljivost in hitrost teka ter utrdilo telo, ki bo tako bolj učinkovito shranjevalo in porabljalo energijo. Tukaj je nekaj praktičnih nasvetov, ki jih lahko preizkusite:

Tek, ki ga stopnjujete

– začnete z zmernim tempom, nato pa počasi stopnjujete na hitrega in nato na zelo hitrega

Hitri teki

– tecite na enakomerni hitrosti, le malce nad vam še udobnim tempom. Če želite, lahko sčasoma razdaljo tudi povečate.



Ne glede na to, kateri trening boste izbrali, poskrbite za to, da boste vsaj enkrat tedensko počivali. Seveda pa se pred vsakim treningom dobro raztegnite, da preprečite morebitne poškodbe.



Tekaški copati za hitre teke

Da, obstajajo tudi copati za hitre teke in če je le mogoče, si jih privoščite – noge vam bodo hvaležne.

Povzeto po: Increase your running speed, ki je dostopen tukaj.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ