Pozitivni učinki teka na telo

Pozitivni učinki teka na telo
10.07.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek ima številne pozitivne učinke na telo. Ne le da nas ohranja fit, ampak izboljšuje tudi številne druge procese v telesu.
Regenerira mišice
Mišična masa naj bi z leti upadala, a ne če ste redno telesno aktivni. Raziskovalci na univerzi Illinois, so med izvajanjem poskusov na miših, ugotovili, da gibanje spodbudi tip matičnih celic, ki spodbudijo druge celice k ustvarjanju novega mišičnega tkiva. Prav ta proces pa lahko prepreči izgubo mišične mase, do katere pride z leti.

Olajša tesnobo
Stresno obdobje v službi in veliko novih projektov pred vrati? Vas dajeta strah in tesnoba? Pojdite na tek. Raziskovali z univerze Southern Methodist iz Teksasa so odkrili, da so ljudje, ki so tekli oziroma se gibali, imeli blažje reakcije na stres kot tisti, ki tega niso počeli.

Izboljša moč možganov
Kdo bi si mislil, a je res, tek ugodno vpliva tudi na delovanje možganov. Da bi videli, kakšen učinek ima vadba na možgane v primerjavi z drugimi stimulansi, so na univerzi Illinois raziskovalci miši izpostavili trem tipom spodbujevalec možganov – okusni hrani, novim igračkam in kolesom za vadbo. Slednji se je izkazal kot edini, ki je izboljšal kognitivno funkcijo. 

Vas spravi v dobro voljo
Če redno vadite, ste verjetno tudi že ugotovili, da ste po vadbi najverjetneje veliko boljše volje, kot ste bili pred njo. Krivec za to so hormoni endorfini, ki jim pravimo tudi hormoni sreče. Ti ugodno vplivajo na razpoloženje, začasno pa naj bi omilili tudi bolečino.

Preprečuje migrene
Ne protibolečinske tablete, ampak tek je tisto, kar najbolje učinkuje proti migrenam. Na univerzi v Gothenburgu na Švedskem so namreč ugotovili, da imajo tisti, ki so redno aktivni vsaj trikrat tedensko po štirideset minut, manj težav z migrenami kot tist, ki niso.

Krepi kosti
Pa imamo razlog, zakaj je dobro kardio vadbo kombinirati z vajami za moč. Vaje, ki vključujejo dvigovanje uteži namreč povečajo gostoto kosti, kar le-te zaščiti pred zlomi in osteoroporo, pravijo na univerzi Missouri. Visoko intenzivne vaje, kot je tek pa naj bi imele največji zaščitni učinek.

Podpira nastanek hrustanca
Tek očitno le ni tako škodljiv za kolena kot so govorili. Raziskovalci z avstralske univerze Monash so namreč ugotovili, da naj bi tek povečal proizvodnjo hrustanca, kar lahko ščiti vaše sklepe pred artritisom.

Ostri sluh
Kdo bi si mislil, da tek lahko vpliva tudi na sluh, kajne? A kot kaže je res. Raziskovalci na univerzi Bellarmine, so odkrili, da so ženske, ki so bile v dobri fizični kondiciji slišale za 6% bolje kot tiste, ki niso bile. Vadba izboljša pretok krvi po telesu - tudi v ušesa - in jim s tem zagotovi večjo količino hranil, kar pomaga pri ohranjanju sluha.

Preprečuje raka
In še ena odlična novica - tek pomaga preprečevati raka! Finski raziskovalci so namreč preučevali 2560 moških srednjih let v obdobju sedemnajstih let in odkrili, da je večina telesno aktivnih imela manjše možnosti, da zboli za rakom (na pljučih oziroma prebavnem traktu). Bolj kot je bila vadba naporna, boljši so bili rezultati.

Prirejeno/ povzeto po Nine surprising ways running helps your body, dostopen tukaj.
Značke: Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ