Prehranski nasveti za nove tekače

Prehranski nasveti za nove tekače
06.05.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek vam bo pomagal preoblikovati telo, reden trening pa prispeval k vse boljšim dosežkom. A le, če boste ob vsem tem imeli urejeno tudi prehrano. Kako jesti in piti, kdaj in zakaj pa vam bomo zaupali v nadaljevanju.

Uredite si prehrano
Če želite dobro teči in okrepiti svoje telo, se boste morali temu primerno tudi prehranjevati. Najlažje boste to storiti tako, da si boste naredili prehranski načrt – kdaj jesti in kaj ter kdaj in koliko piti. Dobro je, da da posegate po čim manj obdelani hrani, kot so zelenjava in sadje, polnovredna žita, kvalitetne beljakovine in zdrave maščobe. Dan vedno začnite z zajtrkom in jejte več manjših obrokov dnevno, poskrbite pa tudi za prigrizek pred in po treningu, po potrebi pa tudi med njim. Seveda pa ne smete pozabiti niti na zadosten vnos tekočine.

Prigrizek pred treningom za energijo, prigrizek po treningu za regeneracijo
Prigrizek (banana, kos kruha z marmelado, energijska ploščica itd.) si nujno privoščite pred daljšim tekom, sploh, če je od večjega obroka minilo več kot tri ure. Za tek, ki traja več kot 90 minut boste potrebovali energijo oziroma prigrizek tudi med tekom. V tem primeru si lahko pomagate z energijskimi geli, kakšno banano, energijsko ploščico ali športnimi napitki z vsebnostjo ogljikovih hidratov.
Po zaključku treninga pa seveda ne pozabite na regeneracijski obrok, ki mora biti sestavljen tako iz beljakovin kot tudi iz ogljikovih hidratov - prve namreč sodelujejo pri obnovi, popravilu in gradnji mišičnega tkiva, drugi pa zapolnijo iztrošene glikogenske rezerve v mišicah.

Tekočina je nujna
Ključna pri vsem tem pa je seveda tudi tekočina. Le dobro hidrirano telo bo namreč delovalo tako kot je treba, kar vam bo nenazadnje omogočilo tudi dober trening. Priporočamo vam, da pijete ves dan po malem, po potrebi tudi med treningom. Na daljših treningih in ob močnem potenju pa so priporočljivi tudi napitki z vsebnostjo elektrolitov in mineralov.
In kako vedeti ali ste zaužili dovolj tekočine? Poglejte svoj urin - bolj kot je ta svetel, bolj ste hidrirani in obratno.

Trening je čas za preizkušanje novosti
Trening je seveda namenjen izboljšanju vaših zmogljivosti, a tudi preizkušanju hrane in pijače, ki jo boste na teku in kasneje tudi na tekmi, potrebovali, da bi prišli do cilja. Tako boste točno vedeli, ne le kaj vašemu telesu ustreza, ampak tudi koliko in kdaj potrebujete hrano oziroma tekočino, da bi lahko nemoteno in dobro tekli.

Prirejeno po: Important Nutrition tips for new runners, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ