Preprečite krče v stopalih

Preprečite krče v stopalih
05.02.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Navajeni smo, da se krči pojavljajo v mečih. Kaj pa, ko se ti pojavijo v stopalih?

Zakaj se krči pojavljajo?
Krče smo dolgo časa povezovali z dehidracijo in/ ali pomanjkanjem elektrolitov, a vse bolj se pojavlja prepričanje, da so ti lahko tudi posledica utrujenih mišic. Ko so mišice utrujene namreč pride do napake v komunikacijskem procesu med možgani in mišicami, zato se te skrčijo, a se žal po tem tudi ne sprostijo, kar privede to krčev.

Kaj torej storiti, da bi težave rešili?
V prvih dveh primerih je stvar preprosta - če boste dovolj hidrirani in boste po potrebi uživali tudi napitke z vsebnostjo mineralov in elektrolitov, bodo težave s krči kaj hitro izvenele. Če se to ne bo zgodilo, preverite še vaš načrt treningov. Če je ta zelo intenziven, je možno, da je vaše telo preprosto preutrujeno, zato treninge zmanjšajte in si privoščite več počitka.
Še en dejavnik, ki lahko povzroči krče pa je tudi obutev, ki jo nosite čez dan ali tekaški copati, ki jih uporabljate za tek. Če vaša obutev namreč zavira pretok krvi, se seveda lahko pojavijo krči. Kri namreč s seboj po telesu prenaša hranila in kisik do delujočih mišic, obenem pa iz njih odstranjuje odpadne proizvode.
Prav tako po teku ne pozabite na raztezanje, saj vam bo to pomagala pri izboljšanju pretoka krvi. Prav tako pa vam pri tem lahko pomaga tudi masaža, s katero boste obenem tudi sprostili mišice. Do določene mere jo lahko izvedete sami z rokami ali pa s pomočjo masažnega valjčka, še bolje pa bo, če vas bo zmasiral kdo, ki je za to usposobljen, saj se boste tako lahko popolnoma sprostili. Nenazadnje pa je za sprostitev mišic dobro tudi namakanje nog v toplo vodi oziroma topla kopel ali gretje prizadetih delov telesa.

V primeru, da vam tudi po upoštevanju in preizkušanju vseh navedenih nasvetov težav ne bo uspelo odpraviti ali bodo te postale še slabše, vam priporočamo obisk in posvet z zdravnikom. Krči so namreč lahko tudi znak resnih zdravstvenih težav, ki zahtevajo ustrezno zdravljenje.

Prirejeno po: Fix Those Nagging Foot Cramps, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ