Rastlinske beljakovine imajo enako ugoden učinek kot živalske

Rastlinske beljakovine imajo enako ugoden učinek kot živalske
28.02.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Dobra novica za vegetarijance in tiste, ki ne marate mesa. Raziskava je pokazala, da imajo beljakovine rastlinskega izvora enako ugoden učinek na mišice kot tiste živalskega izvora.

Strokovnjaki si dolgo niso bili enotni, ali so za obnovo in gradnjo mišic koristne le beljakovine živalskega izvora ali tudi beljakovine rastlinskega izvora. Njihovo dilemo je razrešila šele nova študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, ki pravi, da imajo tako beljakovine živalskega, kot tudi rastlinskega izvora enako ugodne učinke na mišice.

Raziskovalci so v raziskavo sicer zajeli podatke 3000 moških in žensk med 19-72 letom, ki so izpolnili tudi posebne vprašalnike vezane na prehranjevanje, s katerimi so ocenili, koliko beljakovin zaužijejo in iz katerih virov (hitra prehrana, polnomastni ali polmastni mlečni izdelki, rdeče meso, ribe, perutnina, stročnice). Nato pa so pri vsakem posamezniku pogledali še količino puste mišične mase, gostoto kosti ter moč kvadricepsov.

Ko so raziskovalci primerjali vse podatke, so ugotovili, da vir iz katerega je posameznik dobil beljakovine, ni imel nobenega učinka na zdravje mišic in kosti tako pri moških, kot tudi pri ženskah. Je pa seveda pomembna količina beljakovin, ki jo posameznik zaužije – tisti, ki so jiih zaužili malo, so imeli najnižno količino mišične mase in tudi šibkejše mišice. Zato je uživanje beljakovin zelo pomembno za zdravje mišic, sploh v srednjih letih in tudi kasneje, saj se mišična masa z leti zmanjšuje.

In še nasvet – beljakovine so seveda pomembne, a predvsem je pomembno, da se prehranjujete uravnoteženo in seveda zdravo. Če neradi jeste meso ali ga sploh ne jeste, lahko beljakovine zaužijete tudi s sojo, oreščki, stročnicami, kvinojo. Bo pa v tem primeru potrebno malce bolj premišljeno načrtovanje obrokov, da boste zaužili zadostno količino beljakovin.

Povzeto po: Does Plant Protein Build Muscle as Well as Meat?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ