S tekaške steze nazaj na cesto

S tekaške steze nazaj na cesto
06.04.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste med zimo za prihajajoča tekmovanja trenirali na tekaški stezi in se bojite, kaj se bo zgodilo, ko se boste vrnili nazaj na cesto? Ponujamo vam nekaj praktičnih nasvetov za lažjo vrnitev.
Verjamemo, da vas je zadnje tedne že veliko pobegnilo iz telovadnice nazaj v naravo, nekateri pa bodo to storili v kratkem. Teke na tekaški stezi bo spet zamenjala cesta ali kolovoz, kar zna marsikomu povzročiti velike težave. Zakaj? Preprosto zato, ker so sile pristanka močnejše v naravnem okolju kot na tekaški stezi. Pa tudi zato, ker se podlaga in naklon v naravi nenehno spreminja pa tudi sami se moramo odrivati naprej (kar sicer namesto nas počne tekaška steza). Nenazadnje pa je razlika tudi v hitrosti – le-ta je na stezi drugačna, pogosto hitrejša kot pa v naravi, kjer nas omejujejo vzpetine, neravna površina in še kaj. 

Seveda je trening mogoč tako na stezi kot tudi zunaj, a prav slednji nam prinese največ ugodnosti, če želimo doseči dobre rezultate na tekmovanjih. Da boste to lažje storili pa vam ponujamo nekaj praktičnih nasvetov: 
- Prvi teden v naravno prenesite krajše teke. 
- Če se krajši teki obnesejo in ne boste imeli nikakršnih bolečin, zunanje teke podaljšajte že takoj v naslednjem tednu. 
- Če želite takoj prenesti teke v naravo, poskrbite, da ne boste ves čas tekli po trdi površini, ampak po mehkejši podlagi kot je trava, kolovoz, gozdne poti, da zmanjšate vpliv na telo. 
- Ne trenirajte na tempo, ampak na količino truda, ki ga vložite v trening. To je telesu tudi najbolj naravno in sprejemljivo. Opazujte svoje počutje in se ravnajte po njemu, tako bo trening prijetnejši pa tudi morebitnim težavam s poškodbami se boste lažje izognili. 
- Poskusite z intervalnimi treningi na način tek-hoja, saj bo le-to zmanjšalo vpliv trde površine na telo in vam omogočilo hitrejše okrevanje po treningu. 

Če boste začeli počasi, vam bo telo zlahka sledilo in se hitro privadilo na nov način treninga, kar se vam bo v končni fazi obrestovalo tudi na morebitnih tekmovanjih. 

Povzeto po Hot to transition from the treadmill to the roads, dostopen tukaj.
Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ