Sistem, ki vam pomaga zaznati poškodbe stegenskih mišic

Sistem, ki vam pomaga zaznati poškodbe stegenskih mišic
07.03.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Poškodbam zadnje stegenske mišice se bo sedaj lažje izogniti, saj je tu t.i. NordBoard Hamstring Testing System, ki vam jih pomaga prepoznati.

Nobena novost ni, da so zadnje stegenske mišice pri atletih pogosto na udaru za poškodbe. Preprečite jih lahko, na primer tako, da se pred treningom dobro ogrejete, po njem pa pravilno ohladite in raztegnete. A tudi to ni najbolj zanesljiv način preprečevanja poškodb, saj v bistvu ne veste v kakšnem stanju vaše stegenske mišice so. Da bi to ugotovili, so pri podjetju Vald Performance razvili sistem za testiranje zadenjskih stegenskih mišic oziroma t.i. NordBoard Hamstring Testing System, ki meri moč mišic pri posamezniku in omogoča trenerju oziroma posamezniku, da ustrezno prilagodi trening ter se tako izogne poškodbam.
Ta praktičen in uporaben sistem temelji na eni od bolj popularnih vaj za zadenjske stegenske mišice, imenovani 'nordijski zavoj '. Uporablja pa se tako, da se posameznik s koleni nasloni nanj in čim bolj nagne naprej, omogoča pa merjenje ekscentrične (ko se mišica vrne iz skrajšanega ali skrčenega položaja v položaj mirovanja) in izometrične moči (ko se sklepni kot in dolžina mišie ne spremenita med krčenjem). Vsaka variacija med omenjenimi indikatorji se lahko uporabi kot znak, da bi lahko prišlo do poškodbe ali da bi se ta še poslabšala.

Izpopolnjevanje in razvoj sistema je trajalo več kot pet let, testirali pa so ga na več kot tisoč posameznikih. Proizvajalci upajo, da bo pomagal veliko atletov zmanjšati možnosti za poškodbe in tudi omogočil izboljšanje treningov, s katerimi bodo zadnje stegenske mišice bolj močne. Sicer pa bodo sistem kmalu začela uporabljati tudi številna evropska nogometna in košarkarska moštva.

Kako sistem Nordboard Hamstring Testing System deluje, si lahko pogledate tudi v videu.

yFjPW5-4VAs

Povzeto po: Testing system tackles common hamstring injuries, ki je dostopen tukaj

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ