Ste novi tekač? Preverite, kaj bi morali vedeti o teku!

Ste novi tekač? Preverite, kaj bi morali vedeti o teku!
12.12.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Dokler ne tečete, se zdi vse tako preprosto, a ko začnete, vidite, da se morate naučiti še veliko. Da vam olajšamo delo, si preberite, kaj bi kot novi tekač o teku preprosto morali vedeti ...

Res je – tek je zahteven šport
Tek se zdi tako lahek, skoraj tako kot hoja – no, vse dokler ne začnete teči tudi sami. Že po nekaj metrih sopihate kot lokomotiva ter začutite tudi tiste dele telesa, za katere sploh vedeli niste. Dejstvo je, da je tek res zahteven šport, zato morate svoje telo nanj privaditi postopoma in po pameti. Sčasoma, ko vam preide v kri pa je res veliko lažji in zelo prijeten.

Pravi tekaški copati so vse
Če bi radi tekli udobno, dobro in se izognili poškodbam, poskrbite za to, da boste imeli na nogah primerne tekaške copate. Če sami ne veste, kakšne potrebujete, se pustite podučiti. Večje trgovine nudijo kupcem analizo stopal in pomoč pri izboru prave obutve, kar vam bo zelo olajšalo izbor. Sicer pa vam na pomoč lahko priskoči tudi kakšen izkušen tekaški trener, ki bo takoj vedel, kakšne copate potrebujete.

Tudi nogavice so pomembne
Tudi pri izboru nogavic je potrebno biti nekoliko bolj zahteven. To pa zato, ker bo tudi zaradi njih tek prijetnejši. Priporočamo vam, da izberete nogavice iz materialov, ki se stopalu lepo prilegajo in bodo vpijale vlago. Debelino nogavic pa izbirajte glede na vreme – v toplejših dneh naj bodo tanjše, v hladnejših debelejše.

Drgnjenje je moč preprečiti
Kjer se koža drgne ob kožo ali tkanina ob kožo seveda nastane odrgnina, ki seveda peče ali celo zakrvavi. Kaj storiti, da jih preprečite? Pomagajte si z vazelinom, lahko pa tudi zamenjate moteča oblačila s tistimi, ki vam bolj ustrezajo.

Tek v pravih oblačilih je prijetnejši
Tako kot ugotovite, da je najbolj prijetno teči v ustreznih tekaških copatih, boste prav hitro ugotoviliu tudi to, da je dobro imeti tudi ustrezna tekaška oblačila. Najboljša so taka, ki so udobna in ki dihajo, predvsem pa je dobro, da se v njih lahko čim bolj neomejeno gibate.

Hitri začetki se ne obrestujejo
Če boste že na začetku tekli na polno, vam bo energija hitro pošla in najverjetneje zastavljene dolžine ne boste zmogli preteči, kar bi se vam še kako maščevalo na tekmi. Zato začnite počasi, da se vaše telo ogreje in pospešujte med tekom ali pri koncu tega.

Ne poskusite ničesar novega na dan tekme
Na dan tekme si nadenite oblačila in copate, ki ste jih navajeni ter pred in med tekom jejte in pijte le tisto, kar ste preverili. Zakaj? Ker ste vi in vaše telo na to navajeni, nove stvari pa bi vam lahko povzročile težave, ki bi vam lahko pokvarile tek ali v najslabšem primeru preprečile prihod do cilja.

Vedeti morate kdaj jesti in piti pred in med tekom
Hrana in pijača sta seveda ključnega pomena za uspešen tek, a koliko ju zaužiti pred in koliko med tekom? En odgovor ne bo dovolj, saj je vsako telo drugačno, zato boste to morali ugotoviti sami na treningih. Preizkušajte dokler ne najdete prave kombinacije, saj boste le z ustreznim prehranjevanjem in vnosom tekočine lahko dobro tekli, sploh, ko bodo v igri res dolgi teki.

Vredno je
Ne, tek ni lahek, a ves napor je vreden, saj z njim veliko pridobite. Bolj ste zdravi, bolj fit in polni energije, bolje se počutite mentalno, bolj ste vzdržljivi tudi v življenju in še bi lahko naštevali. Zato le veselo na en tek!

Povzeto/ prirejeno po: 10 Things We Forget New Runners Don ’t Know Yet.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ