Ste vedeli? Tako sabotirate svoj tek

Ste vedeli? Tako sabotirate svoj tek
29.01.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Na vaše telo in njegovo delovanje vplivajo številni dejavniki, ki niso nujno povezani s tekom, a vam ga posredno vseeno lahko pokvarijo ...

Preveč sedite
Sedenje ima številne negativne učinke na telo, med drugim tudi zadržuje kolke v prisiljenem upognjenem položaju, zato se mišice v tem predelu skrajšajo in otrdijo, mišice v zadnjičnem predelu pa zamrejo in oslabijo. S tem pa se tudi poravnava bokov ter naravno in močno gibanje med tekom poslabša. Da se to ne bi zgodilo tudi vam, si lahko pomagate z raztezanjem in posebnimi vajami za ta del telesa, ki jih izvajate pred tekom in po njem.

Nepravilno sedite
Ne le samo sedenje, tudi nepravilno sedenje vpliva na naše telo. Če smo nekoč sedeli vzravnano, sedaj vedno pogosteje sedimo pokvečeno, s pokrčeno glavo, na noter upognjenimi rameni in še bi lahko naštevali. To seveda pokvari našo teleso držo, posledično pa lahko imamo zaradi tega tudi težave pri teku, kot na primer, da ne moremo rok normalno zavihteti nazaj. Težavo lahko rešimo tako, da pred vsakim tekom roke večkrat zavrtimo nazaj, nato pa roke za hrbtom sklenemo, potisnemo ramena nazaj in ostanemo v tem položaju 20 sekund. V primeru, da imate težave že s to vajo, je očitno, da imate zelo zategnjeno telo, zato boste potrebovali več vaj za raztezovanje in krepitev tega dela telesa.

Ne nosite prave obutve
Ni pomembno le, da nosite ustrezne tekaške copate, temveč da je tudi druga obutev, ki jo nosite čez dan kvalitetna. Številna obutev je namreč trda in utesnjena, manjka ji podpore, dodane so ji pete in še kaj, vse to pa lahko vpliva na vaša stopala, ki izgubijo zmožnost, da bi delovala kot bi naravno morala. Težave pa se lahko zares pokažejo šele pri teku, da bi jih preprečili, pa je najbolje, da nosite obutev, v kateri ima vaše stopalo ustrezno podporo, prsti pa dovolj prostora. Ko lahko, pa se obutve znebite in hodite bosi, saj bodo tako vaša stopala zadihala in prevzela svojo naravno mobilnost in moč.

Povzeto po: 5 Ways You ’re Sabotaging Your Running, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ