Stresne frakture - zakaj se pojavijo in kako se z njimi spopasti

Stresne frakture - zakaj se pojavijo in kako se z njimi spopasti
06.09.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Stresne frakture so ena manj prijetnih športnih poškodb, ki vam lahko dodobra pokvarijo tekaške načrte. A kaj so in zakaj se pojavijo, vam zaupamo v nadaljevanju.

Kaj so stresne frakture
Stresne frakture se pri športnikih pojavijo predvsem v primeru obrabe, ki jo povzročijo dolgi teki, nezadostna regeneracija, utrujene mišice, tek navkreber in tek po hribu navzdol. Lahko pa je vzrok za njihov nastanek tudi pretrda površina po kateri tečete. Sicer pa nekaj vloge pri tem, ali se ta poškodba lahko zgodi tudi vam igra tudi anatomije vašega telesa, spol, starost, nezadosten vnos hranil in nekateri drugi dejavniki. Se pa frakture najpogosteje pojavijo na pokostnici ter kosteh v stopalih.

Kako jih prepoznate
Stresne fakture prepoznate po bolečini, ki je prisotna tam, kjer je fraktura nastala. Mesto je boleče tudi na dotik, lahko zateče ali pa se na njem naredi modrica. Če kljub bolečinam nadaljujete s treningi pa se stanje lahko tako poslabša, da bodo otežene tudi vaše vsakodnevne aktivnosti.

Diagnoza in zdravljenje
Zdravnik bo frakturo potrdil s pregledom z ultrazvokom ali s slikanjem ter vam zatem predpisal ustrezen način zdravljenja. Manjše stresne frakture se sicer lahko pozdravijo same od sebe, večje pa le s počitkom in ustreznim zdravljenjem.

Kako jih lahko preprečite
Trenirajte po pameti
– Treninge si zastavite tako, da boste napredovali postopoma, saj bo tako telo imelo čas, da se okrepi in prilagodi naporu.
Okrepite svoje telo z vajami za moč – Z vajami za moč boste okrepili telo, s tem pa boste lažje in bolje tekli, možnosti za poškodbe pa bodo manjše.
Privoščite si počitek – Za to, da bi lahko tekli še bolje in hitreje ter se izognili poškodbam, morate tudi dovolj počivati. Med počitkom se namreč telo regenerira in je tako bolj pripravljeno na nove izzive.
Uravnoteženo se prehranjujte – Jejte raznoliko in čim bolj zdravo hrano, saj boste tako v telo vnesli vsa potrebna hranila, ki jih telo potrebuje za delovanje, aktivnost in tudi regeneracijo. Če menite, da s hrano ne zaužijete dovolj hranil, si pomagajte s prehranskimi dodatki. Obenem pa je potrebno poudariti tudi, da morate paziti tudi na zadosten vnos kalorij.
Poskrbite za ustrezno obutev – Neustrezni tekaški copati vam lahko povzročijo veliko težav in tudi poškodb, zato preverite, ali niso morda prav ti krivi za vaše težave. Če menite, da so, si čim prej priskrbite nove.

Viri:
A runner's guide to stress fractures, ki je dostopen tukaj.
The Ultimate Runner’s Guide to Stress Fractures: Causes, Risk Factors and How to Return to Training, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ