Trening s prehladom – da ali ne?

Trening s prehladom – da ali ne?
08.10.2019 AVTOR: A. T., Foto: www.myupchar.com/Wikipedia

Se vas loteva prehlad vi pa ne veste kaj storiti, ker pomembna tekma ni več daleč? Bi trenirali ali si raje privoščili počitek? Vse je odvisno od tega, kakšen tip prehlada imate in kako se počutite.

Prehlad ali infekcijo zgornjega respiratornega sistema običajno povzroči virusna infekcija, ki je povezana s simptomi kot so smrkanje, bolečine v grlu in kašelj, ki kažejo na to, da je imunski sistem aktiviran. Kot pravi zdravnica in direktorica centra za žensko športno medicino na NYU Langone v New Yorku, Cordelia Carter, to pomeni, da aktivacija usmerja imunske celice, da se preselijo na področje infekcije, da bi rekrutirale in proizvedle druge celice in beljakovine, ki bodo v pomoč pri borbi z infekcijo. Obenem pa bodo v prihodnje preprečile ponovno infekcijo z istim virusom. Če povzamemo, vaše telo uporablja energijo za to, da podpira imunski sistem, da se bori proti prehladu. Torej, trening v takem stanju - da ali ne?

Trening s prehladom
Količina energije, ki jo vaše telo potrebuje, da se bori z infekcijo, je odvisno od tipa infekcije, s katero se borite in kako močna je. Če ste bolni in vam telo sporoča, da potrebujete počitek, ga zagotovo tudi res potrebujete. Je pa veliko tekačev, ki jim tek pomaga, da se kljub prehladu počutijo bolje – no, vsaj začasno. Tek namreč pomaga pri nekaterih simptomih prehlada, saj se med njim sprošča adrenalin pod imenom epinefrin, ki pomaga sprostiti zamašene nosnice. Obenem pa se boste zaradi naravnih endorfinov tudi počutili bolje. Vsekakor pa, če boste že tekli s prehladom, ohranjajte lahkoten tempo in se držite krajših razdalj.

Je vadba dobra za prehlad?
Vsaka oseba, infekcija in tek ali trening so edinstvene, zato so odločitve o treningu med prehladom zelo individualne. Načeloma ni nič narobe, če s prehladom tečete, vsekakor pa je smiselno, da zmanjšate obseg, frekvenco in intenzivnost teka. Dr. Carterjeva stvari, da je to še posebej pomembno, če imate zdravstvena stanja, kot je astma in veste, da jo tek s prehladom lahko le še spodbudi. Če je temu tako, raje kot tek izberite živahen sprehod ali jogo.
Po drugi strani, če se počutite šibki, omotični ali vam zmanjkuje sape, vadba ali tek, nista dober izbor. Kot tudi ne, če imate visoko vročino, močno kašljate, vas bolijo mišice, nimate apetita, imate prebavne težave. V takih primerih je jasno, da vaše telo preprosto potrebuje čas, da si opomore, zato raje počivajte.

Kdaj si privoščiti počitek?
To, kdaj lahko teči ali ne, vam lahko pove tudi preprosto »pravilo vratu«. Simptomi okoli vratu in pod njim – boleče grlo, zamašen prsni koš, infekcija bronhijev, razboleno telo, mrzlica, bruhranje, diareja ali zatekle žleze – zahtevajo prekinitev treningov in počitek. Simptomi nad vratom – smrkanje, zabasan nos in kihanje pa načeloma ne zahtevajo prekinitve treningov.
Sicer pa je v ozir potrebno vzeti tudi vaše cilje in ali je zanje vredno tvegati zdravje. Počitek telesu namreč omogoči telesu, da se osredotoči na borbo z infekcijo in ne da energijo porablja na vadbi in regeneraciji telesa. Zato izberite tisto pot, ki vas bo vodila k hitrejšemu okrevanju, pa čeprav to pomeni, da boste kakšen dan ali dva preživeli na kavču.

Povzeto po: Will Working Out With a Cold Help or Hurt Your Health?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ