Triki in nasveti, ki vam bodo omogočili, da boste tekli še bolje in hitreje

Triki in nasveti, ki vam bodo omogočili, da boste tekli še bolje in hitreje
12.08.2015 AVTOR: Tina Ambrožič
Vpeljite v svoje treninge nekaj preprostih sprememb in prav hitro boste lahko tekli še bolje in tudi hitreje.

Pred treningom se dobro ogrejte in raztegnite
Pred vsakim treningom morate svoje telo dobro ogreti, da bo lahko zmoglo zahtevne treninge. A tega ne počnite s statičnim, temveč z dinamičnim ogrevanjem. Raztezati neogrete mišice ni le nesmiselno, ampak se tako lahko tudi poškodujete. Zato se raje usedite na sobno kolo, plešite, skačite, zarotirajte z glavo, boki, sklepi itd. To počnite približno deset do petnajst minut, šele nato pa se podajte na tek.

Treningi naj bodo raznoliki
Enih in istih treningov se telo hitro navadi, zato se poleni, s tem pa izostanejo tudi rezultati, ki si jih tako zelo želite. Rešitev za to so raznoliki treningi, ki bodo prebudili in okrepili vaše telo. Tako vam priporočamo, da si en dan v tednu rezervirate za dolgi tek, en za intervale, fartlek ali tempo tek itd., vmes pa si seveda vzemite čas tudi za vaje za moč. Dobro pa je, če boste vsaj enkrat tedensko tek zamenjali tudi s kakšnim drugim športom, saj je tudi to način, da izboljšate svojo pripravljenost in okrepite telo.

Koraki med tekom naj bodo kratki
Predolgi koraki obremenijo vaše telo in povečajo možnosti za poškodbe, saj z njimi pretirano obremenite sklepe in pristajate na petah. Obenem pa z njimi po nepotrebnem izgubite tudi veliko energije. Da bi se naštetemu izognili, korake skrajšajte tako, da boste s stopali pristali pod telesom in ne pred njimi. Pazite pa tudi, da boste pristali na sredini stopala in ne na petah.

Roke držite ob telesu
Tako kot ni dobro, da tečete z dolgimi koraki, tudi ni dobro, da med tekom preveč intenzivno mahate z rokami. To vam bo tako kradlo energijo, kot tudi otežilo tek. Roke imejte ob telesu, rahlo pokrčene (na okoli 90 stopinj) in kar se da sproščene.

Okrepite svoje telo
Čeprav je tek odlična vadba, pri njem niso vse mišice enako obremenjene, zato se tudi ne razvijejo dobro, kar pa je lahko tudi razlog za poškodbe. Zato okrepite svoje mišice tudi z vajami za moč in drugimi športi, saj boste tako lažje, bolje in tudi hitreje tekli.

Prirejeno po:
You're Running Wrong: 5 Ways to Run Better, Faster, and Safer, ki je dostopen tukaj

Značke: Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ