Tudi lahkotna aktivnost ima svoje prednosti

Tudi lahkotna aktivnost ima svoje prednosti
14.06.2021 AVTOR: A. T., Foto: Athleta/ Facebook

Če čez dan veliko sedite, je ključnega pomena, da v dan vključite zmerno ali zahtevno aktivnost.

Sedeče vedenje lahko preprečite, če v dan vključite več lahke telesne aktivnosti, ne glede na to, kako je ta aktivnost videti, pravi nedavno izdana študija, objavljena v British Journal of Sports Medicine. In ja, ta nasvet velja za vas, tudi če greste na 30-minutni tek, preostanek dneva pa ste bolj sedeči; Pomembno je, da upoštevate svoje dejavnosti skozi dan.

Raziskovalci so analizirali šest študij, ki so predstavljale več kot 130.000 odraslih v Združenem kraljestvu, na Švedskem in v ZDA, pri čemer so preučevali podatke o zmerni do zahtevni vadbi, kot je tek, pa tudi lahke telesne aktivnosti, kot so gospodinjstvo ali lagodna hoja. Ugotovili so, da so tisti, ki so imeli vsaj pol ure močnejše vadbe, znatno zmanjšali tveganje za zgodnjo smrtnost v primerjavi s tistimi, ki so večinoma sedeli. To ni presenečenje, vendar so ugotovili tudi, da je povezava med zmerno do zahtevno aktivnostjo in smrtnostjo odvisna od tega, kako so ti udeleženci preživeli preostanek dneva.

Tisti, ki so lažjo aktivnost vključili v različne kombinacije, ki jih je soavtor študije Keith Diaz, docent za vedenjsko medicino na Medicinskem centru Columbia University, imenoval »koktajli«, so veliko bolj verjetno izkoristili prednosti daljšega življenja. To pa zato, ker preprosto pridobiti priporočenih 150 minut na teden zmerne vadbe ne bo dovolj, če boste preveč sedeli, je dejal. »Zdrav profil gibanja zahteva več kot 30 minut vsakodnevne vadbe. Pomembno je tudi gibanje in da ves dan ne sedite,« je povedal Keith Diaz. Dodal je, da ne verjame, da je sedenje novo kajenje, kljub temu pa je zmernost ključna.

Raziskovalci priporočajo mešanico koktajlov od 3 do 1, kar pomeni tri minute zmerne do zahtevne aktivnosti ali 12 minut lahke aktivnosti na vsako eno uro sedenja. Tako bi to lahko izgledalo v nekaj primerih:
55 minut vadbe, 4 ure lahke telesne aktivnosti in 11 ur sedenja
13 minut vadbe, 5,5 ur lahke telesne aktivnosti in 10,3 ure sedenja
3 minute vadbe, 6 ur lahke telesne aktivnosti in 9,7 ur sedenja

Vendar to ne pomeni, da naredite vse svoje dejavnosti hkrati, je poudaril Diaz. Ključno je, da čez dan srkate svoje koktajle z gibi, namesto da bi vse naredili naenkrat temu pa bi sledile ure in ure sedenja. Ta nasvet se ujema s prejšnjimi raziskavami, ki poudarjajo gibanje, ki temelji na frekvenci, ne le intenzivnosti. Novost te raziskave je, da je količina lahke aktivnosti - pospravljanje, sprehajanje psa, vrtnarjenje, celo nekaj minut raztegovanja - lahko bolj smiselna, kot si morda mislite. »Ni enotnega pristopa k telesni dejavnosti,« je dejal Diaz. »Vendar bi se morali zavedati, kako prilagoditi stopnjo aktivnosti temu, koliko sedentarnega vedenja imate čez dan. Bolj ko morate sedeti, pogosteje bi morali s fizično aktivnostjo razbiti dan.«

Povzeto po: The Benefits of Light Activity—Such as Walking or Stretching—According to New Research, ki je dostopent tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ