Več spanja, manj možnosti za poškodbe

Več spanja, manj možnosti za poškodbe
18.12.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lululemon/ Facebook

Spanje je prav tako pomembno kot dober trening in ustrezna prehrana.

Poškodbe lahko preprečite na različne načine, med drugim z dinamičnim ogrevanjem, raznoliko vadbo in s postopnim povečevanjem razdalje, ki jo pretečete. Še ena taktika, ki lahko drastično zmanjša možnosti za poškodbe pa je tudi dovolj spanja.

Študija objavljena v reviji Journal of Science and Medicine in Sport je preučila 95 vzdržljivostnih atletov, med katerimi so bili tekači, plavalci, kolesarji in triatleti. V obdobju enega leta so raziskovalci spremljali njihovo zdravje povezano s kardiorespiratornimi, gastro in duševnimi težavami, kot tudi količino spanja, obremenitev na treningih in pojavnost poškodb.Odkrili so, da je največi porast poškodb bil pri tistih, ki so premalo spali, torej manj kot sedem ur na noč. Prav tako pa je bilo tudi več poškodb pri tistih, ki so imeli duševne težave, čeprav to ni bilo tako močno povezano s samim spanjem. Nobenih novih poškodb pa ni bilo pri tistih, ki so imeli zdravstvene težave in večje obremenitve pri treningu.

Ta raziskava je le potrdila, kar so ugotovile že številne predhodne, da je kvaliteta spanca povezana s številnimi prednostmi. Dr. W. Chris Winter, lastnik klinike za nevrologijo in medicino spanja v Charlottesville, ki pogosto sodeluje s športniki, je povedal, da je vse večje zavedanje o tem, kakšno vlogo ima spanec pri preprečevanju poškodb in učinkoviti regeneraciji. Razlog za to je tudi ta, da se pri odraslih rastni hormon v prvi vrsti izloča med spanjem. Ta proces je osrednji del sinteze beljakovin, regeneracije mišic, delovanja imunskega sistema in modulacije vnetnega odziva telesa. Kronično pomanjkanje spanja ali težave s spanjem bi tako športniku povzročile velike težave. Ne le, da bi bil pogosto bolan, po poškodbi bi tudi okreval dlje in manj časa bi lahko ostal aktiven v športu.

Nedavna študija o spanju, objavljena v reviji Journal of Bone and Mineral Reseach pa je dodala še eno prednost, ki jo je potrebno vzeti v ozir in to še posebej pri starejših ženskah. Raziskovalci so preučili okoli 11.000 žensk v menopavzi in odkrili, da so tiste, ki so spale pet ur ali manj na noč imele manjšo kostno gostoto v primerjavi s tistimi, ki so spale sedem ur ali več na noč.

Nenazadnje pomanjkanje spanja vpliva tudi na razpoloženje. Študija, objavljena v Physical Therapy and Sports, je odkrila, da težave s spanjem vodijo tudi v motnje razpoloženja in pogoste zdravstvene težave.

Če povzamemo: spati dovolj – vsaj osem ur na noč – je ravno tako pomembno kot ustrezna prehrana in hidracija za preprečevanje poškodb, za ohranjanje močnih kosti in za dobro razpoloženje sedaj in v prihodnosti.

Povzeto po: New research says more sleep could make you less injury prone, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ