Zakaj bi morali uživati več jajc?

Zakaj bi morali uživati več jajc?
25.03.2018 AVTOR: Tina Ambrožič
Ne le da so slastna, ampak tudi pozitivno vplivajo na vaše zdravje.

Pripomorejo k izboljšanju razpoložanja
Jajca vsebujejo mešanico hranil omega-3 maščobnih kislin, cinka, B vitaminov in iodina, ki vse prispevajo k manjši utrujenosti in izboljšanju razpoloženja. Dobro pa je vedeti, da so najbolj kvalitetna hranila te vrste v domačih jajcih ali v jajcih iz proste reje.

Varujejo pred rakom
?Kot pravijo novejše študije, naj bi ženske, ki uživajo višje vrednosti holina, hranilo, ki se nahaja v jajcih, imele kar 24% manj možnosti za razvoj raka na prsih. Ker pa se holin nahaja v rumenjaku, strokovnjaki priporočajo, da zaužijete tudi tega.

So hrana za možgane
Še ena dobra stran hranila holin je tudi ta, da ohranja vaš spomin oster, saj poveča sproščanje acetilholina, nevrotransmiterja, ki pomaga vašim možganom ne le bolje pomniti temveč se tudi hitreje spomniti določenih informacij.

Ščitijo vid
?Jajca so tudi bogat vir luteina in zeaksantina, antioksidantov, ki pomagajo preprečiti degeneracijo makule in katarakte. A ker se hranili tako kot holin nahajata v rumenjaku, spet poudarjamo, da v obrok vključite tudi tega in ne le beljakov, kot mnogi radi počnejo.

Pomagajo pri hujšanju
Jajca so tudi živilo, ki pomaga pri hujšanju, saj so zelo nasitna. Če jih boste, na primer zaužili za zajtrk, boste dlje časa siti, kot pravijo študije, pa boste zaradi tega tudi čez dan zaužili manj kalorij.

Povzeto po: Why runners should eat more eggs?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ