Zakaj bi morali uživati več jajc

Zakaj bi morali uživati več jajc
13.03.2019 AVTOR: A. T., Foto: Lorna Jane Active/ Facebook

Jajca niso le okusna, temveč tudi dobra za zdravje.

Dolgo se je govorilo, da so jajca nezdrava zaradi vsebnosti holesterola s katerim zatrpajo žile, kar vodi v bolezni srca in ožilja. A novejše študije med uživanjem jajc in povišanim holesterolom niso pokazale nobene povezave. Še več – jajca so se izkazala za popolno živilo. Beljak in rumenjak namreč vsebujeta veliko pomembnih vitaminov, zdravih maščob, mineralov in drugih hranil, obenem pa imajo jajca tudi nizko kalorično vrednost. To pa še ni vse ...

Izboljšajo razpoloženje
Jajca vsebujejo odlično mešanico omega-3 maščobnih kislin, cinka, B vitamina ter iodina – hranil, ki skupaj uspešno pomagajo posamezniku premagovati utrujenost in slabo razpoloženje.

Ščitijo pred nastankom raka
Ženske, ki uživajo visoke vrednosti holina, hranila, ki se nahaja v jajcih, imajo 24% manj možnosti za razvoj raka dojk. Eno jajce namreč vsebuje kar 30% priporočene vrednosti holina.

So hrana za možgane
Holin v jajcih ima še eno dobro lastnost – pomaga ohranjati spomin oster medtem ko povečuje sproščanje acetilholina, nevrotransmiterja, ki pomaga možganom shranjevati in priklicati podatke. Jajca kokoši proste reje pa vsebujejo tudi več omega-3 maščobnih kislin, ki dajejo možganom moč.

Ščitijo vaše oči
Jajca oziroma v tem primeru rumenjaki, so tudi bogat vir luteina in zeaksantina, antioksidantov, ki preprečujejo degeneracijo makule in kataratkov v očeh.

Pomagajo pri hujšanju
Jajca so zelo nasitna, zato boste dlje časa siti in boste posledično pojedli manj. Raziskovali državne univerze v Louisiani so odkrili, da ko so predebeli ljudje 5x tedensko za zajtrk zaužili kos kruha in jajca, izgubili kar 65 odstotkov telesne teže. Znanstveniki univerze Saint Louis pa so odkrili, da uživanje jajc za zajtrk vodi tudi k uživanju manj kalorij skozi dan.

Dobre so za srce
Nova študija, ki vključuje skoraj pol milijona ljudi iz Kitajske, nakazuje na to, da uživanje enega jajca dnevno lahko zmanjša možnosti za bolezni srca ter kap. Raziskovali znanstvenega centra univerze v Pekingu, so odkrili, da so tisti, ki so uživali eno jajce dnevno imeli kar 26% možnosti za hemoragično kap, 28% ljudi pa manj možnosti za smrt zaradi hemoragične kapi ter 18% manjšo možnost za smrt zaradi bolezni ožilja.

Povzeto po: Why runners need to eat more eggs, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ