Zakaj je počasen tek dober za vas?

Zakaj je počasen tek dober za vas?
06.03.2023 AVTOR: Tina Ambrožič
Neradi tečete počasi? Nikar. Tudi počasen tek je namreč učinkovit, predvsem pa dobro vpliva na vaše telo.

Zakaj je dobro, da tečete počasi?
Če trenirate tek že dlje časa, potem veste, da je hitrost teka dobro izmenjevati – ne le med treningom, temveč na vsakem posameznem treningu. Enkrat tako tečete hitro, drugič nekje vmes, tretjič pa počasi. Zakaj je tudi počasen tek sploh potreben se sprašujete? Med drugim zato, ker pri hitrem teku lahko hitreje pride do poškodb, kot pri počasnem.

Kako počasi naj bi tekli?
Počasen tek lahko pomeni, da tečete tako hitro, da se med tekom še lahko pogovarjate. Sicer pa se lahko ravnate tudi po srčnem utripu, ki naj bo pri počasnem teku nekje med 110 – 140 udarcev na minuto.

Kdaj bi morali teči počasneje
Počasi bi morali teči vsakič, ko s treningom pričnete, da se vaše telo lahko ogreje. Prav tako pa bi hitrost teka morali zmanjšati zadnjih nekaj minut, saj se telo tako lažje ohladi. Sicer pa strokovnjaki priporočajo, da imate na teden 2-4 težje treninge – to pomeni hiter in/ ali dolgi tek ter tudi kakšna druga vrsta vadbe, naj pa kar 75-80% tedenske kilometrine predstavlja počasen tek.

Ugodni učinki počasnega teka
Počasnejši tek ima za telo številne ugodne učinke, med drugim krepi mišice v nogah, trupu in rokah; pomaga, da se kite, sklepi, vezi in tudi kosti prilagodijo na tek; spodbuja ustrezno držo med tekom; uči potrpežljivosti, discipline ter tudi to, kako obvladati fizično neugodje med tekom; spodbuja kardio, dihalni in mišični sistem, da delujejo bolj učinkovito; in nenazadnje poveča število in velikost mitohondrijev, izboljša porabo kisika in glikogenskih zalog.

Ali je pomembno, kako dolgo tečete počasi?
Če tečete večkrat tedensko, je dobro, da razdalje izmenjujete. Kratki in lahkotni teki, ki so dolgi okoli 45 minut ali manj, so dobri za regeneracijo in pomagajo odstraniti odpadke iz utrujenih mišic ter jih tudi okrepijo. Srednje dolgi teki z nizkim tempom, ki trajajo nekje od 45-90 minut krepijo fizično in mentalno moč, kar tudi izboljšuje sposobnost telesa za presno in uporabo kisika. Dolgi in počasni teki, ki trajajo 90 minut in več, pa naučijo telo bolje porabljati glikogenske zaloge in povečajo zmožnost prenašanje neugodja.

Prirejeno po: Why slow running is good for you?, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ