Zaščitite svoje sklepe!

Zaščitite svoje sklepe!
08.02.2017 AVTOR: Tina Ambrožič
Tek zelo obremeni vaše sklepe, zato je prav, da veste, kaj lahko storite, da jih zaščitite.

Ukvarjajte se tudi z drugimi športi
Čeprav je tek odlična vadba, ki krepi zdravje srca in ožilja, z njim obremenjujete vedno ene in iste dele telesa, kar pomeni, da so neizpostavljeni deli telesa neokrepljeni, s tem pa pride do neravnovesja v moči in prožnosti telesa. To pa lahko sčasoma vodi v poškodbe mišic in sklepov. Zato je zelo pomembno, da ne le tečete, ampak izvajate tudi druge športe (kolesarjenje, joga, aerobika, plavanje, vaje za moč itd.), s katerimi boste okrepili različne mišice v telesu ter se tako izognili poškodbam in težavam s sklepi.

Pazite na svojo težo
Vaši sklepi med tekom nosijo kar 7-9x večjo težo kot sicer, kar še dodatno obremeni sklepe. Sicer sklepi dodatno težo prenesejo, a dolgoročno gledano to nanje ne vpliva ravno najbolj pozitivno in lahko privede do številnih težav in poškodb, zato je dobro, da popazite na svojo telesno težo.

Ne preskakujte raztezanja
Z leti je vse bolj pomembno, da ne le krepite svojega telesa, ampak da se potrudite, da ga tudi dovolj raztezate. Zakaj se sprašujete? Preprosto zato, ker so z leti vaše mišice vse manj gibljive. Ker pa je gibljivost pomembna za zdrave sklepe, je raztezanje za vaše telo zelo pomembno, zato ga izvajate, ko le lahko – posebej pa po vadbi.

Pazljivo pri jogi in pilatesu
Čeprav se zdi, da sta joga ali pilates vadbi, nežni do telesa, to še ne pomeni, da se pri izvajanju različnih položajev ne morete poškodovati. Ravno nasprotno. Čeprav z omenjenima vadbama krepite moč in gibljivost telesa, se pri izvajanju določenih zahtevnejših položajev lahko kaj hitro poškodujete. Zato, če omenjenih vadb niste vešči, zahtevnejše položaje raje izvajajte pod nadzorom vaditelja, pa še to počasi in po pameti. Če ne gre, pač ne silite svojega telesa v nekaj, na kar ni pripravljeno.

Prirejeno po: 4 Ways You May Be Ruining Your Joints, ki je dostopen tukaj.

Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ