Znaki, ki nakazujejo na težave s srcem

Znaki, ki nakazujejo na težave s srcem
13.10.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Četudi vadba krepi ožilje in srce, to še ne pomeni, da s slednjim ne morete imeti težav. Zato si preberite, kateri znaki lahko nakazujejo na to.

Če smo dobrega zdravja seveda lahko postopoma in po pameti začnemo s telesno aktivnostjo. A nekatere zdravstvene težave so lahko očem skrite, tudi tiste s srcem, ki se lahko kažejo z manjšimi težavami, ki vam jih predstavljamo v naslednjih vrsticah.

Počutite se omotični, ko vstanete
Omotica, ki se pojavi, ko prehitro vstanete, običajno traja le sekundo ali dve, a če se vleče nekaj minut lahko nakazuje na težave s pretokom krvi. Če opažate, da se vam to pogosto dogaja, se oglasite pri zdravniku, ki vas bo po potrebi poslal na nadaljne preiskave.

Ne morete se znebiti utrujenosti
Če ste ves čas izjemno utrujeni in se utrujenosti ne morete znebiti niti po več dneh dobrega spanca ali celo po počitnicah, je tudi to lahko znak, da imate težave s srcem. Do te izjemne utrujenosti namreč pride zaradi pomanjkanja kisika, saj ga srce telesu ne more zagotoviti dovolj. Tudi v tem primeru obisk zdravnika ne bo odveč.

Vaša stopala nenehno zatekajo
Razlogov za zatečena stopala je lahko več (nosečnost, krčne žile, omejeno gibanje med potovanjem itd.), med drugim pa so zanje lahko krive tudi težave s srcem, in sicer, ko to krvi ne zmore več črpati dovolj učinkovito. Če vas ob zatečenih stopalih muči tudi zasoplost ali utrujenost, se čim pred opravite na pregled.

Bitje srca je tako močno, da ga lahko slišite
Mnogi bolniki s srčnimi težavami lahko bitje srca pred spanjem celo slišijo, saj je to tako glasno. In čeprav je glasno bitje srca povečini povezano z nizkim krvnim tlakom ali krvnim sladkorjem, anemijo, dehidracijo in nekaterimi zdravili, je lahko tudi znak za druge težave s srcem, ki jih lahko določi le podroben pregled.

Kar naenkrat vas je polil pot, slabo vam je in počutite se tesnobno
Tesnoba, slabost in prekomerno potenje so lahko znaki za panični napad, a tudi eni od najbolj značilnih simptomov za infarkt. Če vas ob omenjenih simptomih tudi boli v prsih in bolečina odseva v hrbet, ramena roko, vrat in grlo ter ste ob tem še zasopli in utrujeni, se čim prej oglasite pri zdravniku.

Neprijeten kašelj ali sopenje
Vas vse pogosteje popade neprijeten kašelj, ob katerem se vam v ustih nabere bela ali rožnato obarvana sluz? To je znak, da se vam je v prsih nabrala tekočina, kar je posledica neustreznega delovanja srca. Zato vam priporočamo, da se čim prej oglasite pri svojem zdravniku.

Povzeto po virih:
9 subtle signs you could have heart problem, ki je dostopen tukaj.
6 weird signs you could be headed for heart trouble, ki je dostopen tukaj.
Warning signs of heart failure, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ