Ali negativno mišljenje res poveča možnosti za poškodbe?

Ali negativno mišljenje res poveča možnosti za poškodbe?
21.08.2016 AVTOR: Tina Ambrožič
Raziskave pravijo, da bolj kot boste negativni, večje možnosti imate za to, da se poškodujete. Zakaj je temu tako, pa vam izdamo v nadaljevanju.

Ste na splošno bolj negativno nastrojeni in do sebe izjemno samokritični? Potem imamo za vas slabe novice. Raziskave so namreč pokazale, da imajo taki športniki večje možnosti za poškodbe.

Raziskavo, objavljeno v reviji British Journal of Sports Medicine, so sicer opravili švedski raziskovalci, ki so analizirali 278 elitnih tekačev. Ti so na začetku študije, leta 2009, opravili psihološko analizo, v naslednjem letu pa so redno izpolnjevali spleten vprašalnik o treningu in morebitnih težavah oziroma poškodbah ob tem. V letu dni je kar 71 odstotkov atletov utrpelo poškodbe, 97 odstotkov od tega jih je nastalo zaradi preobremenitve (tendinitis, stresne frakture itd.). Zanimivo je bilo to, da so omenjene poškodbe najpogosteje utrpeli tekači, ki so bili do sebe negativni, in sicer tako, da so si prigovarjali, da niso dovolj dobri na treningu ter so trenirali veliko in brez, da bi si privoščili dovolj počitka.

Avtor študije Toomas Timpkin dr. med. iz univerze Link öping, pravi, da je na kratek rok samokrivda sicer učinkovita, saj se atlet tako morda res bolj potrudi. A žal se samoobtoževanje lahko spremeni v patološko negativno mišljenje, kar pa seveda lahko postane težava. Športnik, ki med treningom začuti neprijetno bolečino, bi se moral ustaviti, prekiniti s treningom in si privoščiti nekaj dni počitka. V večini primerov težava tako namreč izgine sama od sebe. A športniki, ki so negativni in do sebe izjemno samokritični, te signale zatrejo in nadaljujejo s treningom, kar seveda povzroči, da se poškodba razvije v popolnosti.

Raziskovalci menijo, da se tovrstne težave pojavljajo tudi pri rekreativnih športnikih, a raziskav, s katerimi bi to potrdili, zaenkrat še niso opravili. Upajo pa, da bodo v prihodnje razvili proces, s katerimi bo lažje prepoznati in popraviti samokritičnost preden ta privede do poškodb. Sicer pa menijo pa, da bi tovrstno stanje pri nekaterih športnikih lahko izboljšala že kognitivna behavioralna terapija. Za začetek pa je običajno dovolj že pogovor s trenerjem ali zdravnikom, ki vam lahko pomaga prepoznati negativne vzorce in vas preusmeriti na pravo pot.

Povzeto po: Negative thinking boosts injury, ki je v celoti dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Oprema
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ