Diabetes in tek

Diabetes in tek
09.02.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate diabetes in razmišljate o tem, da bi začeli teči? Poglejte, na kaj morate paziti.
Če imate diabetes potem verjetno veste, kako pomembna je zdrava prehrana in tudi redna telesna aktivnost. A vseeno morate pri osvajanju nove vadbe biti previdni. Pretiravanje bi vam lahko povzročilo več težav kot koristi, še posebej, če jemljete zdravila za nižanje krvnega sladkorja. Kako se temu izognete? Preprosto. Pred začetkom nove fizične aktivnosti se morate posvetovati z zdravnikom, ki vam bo pomagal pri prvih korakih. Koliko lahko vadite in kako jemljete zdravila – jih morda lahko zmanjšate ali povečate? Morda vam bo celo svetoval, da si krvni sladkor merite pogosteje. Vsekakor pa boste morali z vadbo začeti postopoma in po pameti.

Naslednji korak je, da se boste naučili, kaj storiti, če vam krvni sladkor pade med samo aktivnostjo. To se namreč lahko zgodi kar hitro – pojavi se občutek slabosti ali vrtenja, nenormalno potenje, šibkost. Takrat se morate ustaviti in preveriti nivo krvnega sladkorja. Če je nizek, zaužite sladkor ali glukozne tablete, da vzpostavite ustrezne vrednosti sladkorja v krvi. Dobro je tudi, da nosite s seboj osnovne informacije (kjer so navedene tudi bolezni) in osebno izkaznico v primeru, da bi vam morali pomagati.

Redna telesna aktivnost je za diabetike zagotovo eden boljših načinov za preprečevanje zdravstvenih komplikacij. Zato je zelo priporočljivo, da se gibate, a kot že rečeno, začnite previdno in po pameti ter se o aktivnosti predhodno posvetujte z zdravnikom.

Povzeto po: Is jogging safe for diabetics?, ki je dostopen tukaj.
Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ