Izognite se prebavnim težavam med tekom

Izognite se prebavnim težavam med tekom
25.05.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Imate med daljšimi teki pogosto prebavne težave? Preberite si, kako jih lahko preprečite.
1. Izobigajte se hrani, bogati z vlakninami: Nekaj dni pred daljšim tekom ozirom tekmo, se izogibajte hrani, ki vsebuje veliko vlaknin.

2. Izogibajte se aspirinu in drugim protibolečinskim tabletam: Tovrstna zdravila lahko povzročijo bolečine v želodcu med tekom, še posebej, če imate že sicer težave z želodcem. Težavo lahko rešite le tako, da se tovrstnim zdravilom izognete.

3. Ne jejte hrane z visoko vsebnostjo fruktoze: Športni napitki so pogosto sladkani s fruktozo, kar bi vam lahko povzročilo težave. Zato pazite, da jih raje ne uživate in jih nadomestite s taki, ki vam ne bodo delale težav.

4. Pazite, da ne dehidrirate: Da bi vedeli, koliko tekočine morate zaužiti na daljših tekih, da se izognete dehidraciji, je dobro, da to zvadite že prej na treningih. Pretivarati vam ni potrebno, saj imate tudi tako lahko težave. Poslušajte svojo telo in občutek za željo, običajno je že to dovolj.

5. Ne uživajte pretirano sladkih pijač ali mešajte športne napitke, gele, tablice itd.: Res je, da več sladkorja pomeni tudi več kalorij za energijo, a obenem je to za želodec večja obremenitev, kar pa lahko vodi v težave.

6. Če ste že imeli težave, vadite nove prehranjevalne strategije: Kaj boste uživali pred, med in po teku lahko vpliva na vaš tek ter tudi na prebavo. Zato je dobro, da preizusite različne načine prehranjevanja, da najdete tisto, ki vam najbolj ustreza.

Povzeto po: How to avoid stomach problems while running, ki je dostopen tukaj.
Značke: Prehrana, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ