Je kardio vadba kriva za prenajedanje?

Je kardio vadba kriva za prenajedanje?
27.04.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Povečana telesna aktivnost seveda poveča apetit. Pa je kriva tudi za uživanje prevelikih količin hrane?
Vsem se nam je že zgodilo, da smo opravili le krajši trening po njem pa dobesedno umirali od lakote. Pa takrat res zaužijemo tudi preveč hrane in s tem tudi preveč kalorij? Ni nujno! Nova študija, objavljena v revijo Physiology & Behavior, razkriva, da ženske zaužijejo enako količino hrane tako po aerobnih treningih kot tudi po vajah za moč.

Raziskovalci, ki so preučevali ta fenomen, so delali s skupino žensk, ki so jih razdelili v dve skupini. Prva skupina je tekla na tekaški stezi, druga dvigovala uteži pri čemer so seveda nadzorovali tudi vnos kalorij v obdobju 34ur po koncu vadbe. Odkrili so, da so na vseh kontrolnih točkah – takoj po vadbi, 10ur in 1 dan po vadbi – količine hrane, ki so jo ženske zaužile, ostale enake, ne glede na to, kakšno vadbo so izvajale. Vadeče so pokurile tudi približno enako količino kalori pri drugih aktivnostih, ki niso bile vezane na vadbo, kot so pranje posode, hoja, čiščenje itd.

Končni rezultat je pokazal, da vrsta treninga, ki ga izvajate, ne vpliva na vnos kalorij, ne glede na to, kako utrujeni te potem. Zato vam priporočamo, da se nobeni vadbi ne izogibate, saj, kot rečeno, le-ta ne povzroča prenajedanja.

Povzeto po: Can cardio really make you overeat?, dostopen tukaj.
Značke: Zdravje, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ