Kaj bi se zgodilo, če bi polmaraton pretekli brez treninga?

Kaj bi se zgodilo, če bi polmaraton pretekli brez treninga?
29.09.2014 AVTOR: Tina Ambrožič
Ste se kdaj vprašali kaj bi se zgodilo, če bi kaj takega tudi zares poizkusili? Vsekakor vam priporočamo, da naj ostane le pri mislih, saj bi lahko posledice bile prehude.
Mislite, da se tekači kar tako pripravljajo na tako veliko preizkušnjo kot je polmaraton? Pomislite še enkrat! Tek je namreč eden od bolj zahtevnih športov in ima velik vpliv na celotno telo. Če se na tek zapodide brez predhodnih priprav, lahko tvegate veliko – predvsem pa svoje zdravje! No, da vam stvar predstavimo pobliže, vseeno poglejmo, kaj se lahko zgodi, če tovrstne izzive vzamete malce prelahko …

Šlo bi zelo počasi
Seveda bi vam verjetno prvi kilometri šli dobro od nog, sploh, če že sicer veliko športate in ste zato v dobri fizični kondiciji. A prav kmalu bi se pomanjkanje tekaških tekov začelo poznati – povišal bi se vam srčni utrip, dihanje bi postalo oteženo pa tudi mišice bi vas začele boleti. To je le nekaj od razlogov, zaradi katerih bi se upočasnili ali morda kar obstali. Zakaj je temu tako? Naši možgani imajo dober pregled nad dogajanjem v telesu in hitro zaznajo poškodbe tkiva, spremembe v telesni temperaturi, hidriranosti in še čem. Ko tako zaznajo, da je nekaj resno narobe z delovanjem telesa, seveda posežejo vmes in poskrbijo za to, da se škodljiva obremenitev na telo zmanjša.
 

Poškodovali bi se
Med tekom dolgim 21km bi zagotovo doživeli mikro raztrganine, kar bi vam povzročilo velike bolečine po opravljenem izzivu. Res je, da se s tovrstnimi težavami spopadajo tudi izkušeni in dobro trenirani tekači, a netrenirati tekači so k temu še toliko bolj nagnjeni. Predvsem pa se pri netreniranih bolečine začnejo veliko prej, že med tekom in so lahko po zaključku le še bolj neprijetne. Seveda lahko pride ne le do raztrganin, ampak tudi do pretrganja kit, hudih vnetij kit, stresnih fraktur itd.
 

Lahko bi vam bilo zelo vroče … ali pa bi vas zelo zeblo.
Uravnavanje temperature je izziv za telo, še posebej, če se zelo potimo. Če vas po naporni vadbi zazebe, vam lahko primanjkuje elektrolitov. To se seveda lahko zgodi vsakemu tekaču, ki ne uživa dovolj tekočine oziroma hrane, še toliko bolj pa so na udaru tisti, ki svojega telesa niso pripravili na tako zahtevno aktivnost. Če namreč niste v dobri kondiciji, je vaš pot zelo koncentriran, kar pomeni, da se izloča več elektrolitov kot pa če bi bili v dobri kondiciji. Vaše telo se namreč ni naučilo ohranjati teh virov tako kot jih telesa dobro treniranih. Zato netrenirani tekači ne le slabše regulirajo telesno temperaturo, ampak bodo verjetno slabše regulirari tudi toploto, saj se njihovo telo ukvarja s tem, kako ohraniti tempo. To pa tudi pomeni, da se bodo lažje in hitreje pregreli.


Glavobol in vrtoglavica

Izguba orientacije, omotica, vrtoglavica so možni stranski učinki dehidracije, ob kateri pride tudi do porušenega ravnovesja elektrolitov. Seveda pa telo izčrpa tudi vse možne vire glukoze. Težavo lahko rešite le tako, da se oglasite v šotoru prve pomoči in zaužijete ustrezno količino elektrolitov (sol ter druge minerale) ter sladkor. No, to vam vsekakor še ne zagotavlja, da boste lahko nadaljevali tek.
Pomembno je, da spoštujete svoje telo in ga poslušate. Z bolečino vas namreč opozarja, da nekaj ni v redu, če to opozorilo ignorirate, počnete to na lastno odgovornost.
 

Povzeto po: Running a half marathon without training, ki je dostopen tukaj.

Značke: Zdravje, Trening, Prehrana
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ