Kaj storiti, ko tek preprosto ne steče

Kaj storiti, ko tek preprosto ne steče
31.08.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Se vam kdaj zgodi, da se optimistično odpravite na tek, pa vam ta preprosto ne steče od nog? Preverite zakaj se to lahko zgodi in kako to preprečite.

Slabo ste se ogreli
Če vaše telo ne bo dobro ogreto, boste zelo težko tekli, če ne drugega, vsaj prvih 15-20 minut treninga, dokler se vaše telo ne ogreje. Da bi se temu izognili, si pred začetkom teka vzemite vsaj 10 minut za dinamično raztezanje oziroma ogrevanje, ki vam bo pognalo kri po žilah, ogrelo telo ter ga pripravilo na napor.

Utrujeni ste
Če imate zadnje dneve ali tedne naporen delovni urnik in obenem še premalo spite, je velika verjetnost, da vam tek ne bo šel od nog. V tem primeru se ne silite v to, da bi tekli, saj boste telo tako še bolj utrudili, lahko pa se tudi poškodujete. Raje si vzemite čas za počitek in se tudi dobro naspite. Ko boste spočiti, bo tek spet stekel tako, kot je treba.

Vaše telo ni dobro regenerirano
Ne le utrujenost, tudi slaba regeneracija je lahko kriva za to, da vam tek ne steče. Če niste dovolj spali oziroma počivali ter ustrezno jedli, se lahko zgodi, da boste zelo težko tekli. Poskrbite torej, da se boste po treningih ustrezno raztegnili, zaužili regeneracijski obrok, ki naj vsebuje dovolj beljakovin ter spali vsaj 7-9ur. Prepričani smo, da boste, če se boste držali omenjenega režima, zagotovo opazili razliko tudi na treningih teka.

Niste zaužili prigrizka pred treningom
Telo za tek potrebuje dovolj energije, ki mu jo seveda lahko zagotovite s hrano. Zato je dobro, da pred treningom nekaj malega prigriznete. Vsaj 30 minut prej zaužijte, na primer banano z arašidovim maslom, kos kruha z marmelado, energijsko ploščico ali kakšno drugo malenkost, ki vam bo dala energijo za tek. Če boste tekli na daljše proge, pa si seveda prigrizek vzemite tudi s seboj, saj boste morali po 90 minutah ponovno kaj malega prigrizniti, da boste lahko brez težav tek nadaljevali.

Značke: Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ