Kako do boljšega spanca?

Kako do boljšega spanca?
24.11.2013 AVTOR: Tina Ambrožič
Če boste naspani boste tudi bolje tekli.
1. Tecite
Iz raziskave National Sleep Foundation, ki je luč sveta ugledala letos, je razvidno, da aktivni ljudje bolje spijo kot neaktivni (65% proti 39%). Če bi želeli spanec še izboljšati, dodajte treningu tempo tek ali sprinte - bolj kot boste utrujeni, lažje boste zaspali in tudi globje spali.

2. Trenirajte ob pravem času
Ista raziskava ni zaznala nobene razlike v kvaliteti spanca med tistimi, ki so trenirali zjutraj, popoldne ali zvečer. Šele druga raziskava pa je razkrila prav to. Udeleženi v raziskavi so poročali, da so se ponoči manj zbujali, če so trenirali ob 7.00 zjutraj kot pa če so trenirali popoldne ob 13.00 ali zvečer ob 19.00.

3. Omejite čas v postelji, ko one spite
Branje, pisanje, prehranjevanje, klepetanje po telefonu ali srfanje po netu in še kaj v spalnici nima kaj iskati. Zato to raje počnite kje drugje.

4. Izklopite se
30 minut preden greste v posteljo, ugasnite TV, utišajte telefon in izklopite računalnik. Svetel ekran lahko povzroči, da vaše telo ne proizvaja hormonov, ki vam pomagajo zaspati. Poskusite raje z branjem kakšne dobre knjige ali revije.

5. Zmanjšajte svetlobo luči
Tudi luči lahko vplivajo na proizvodnjo hormona, ki vam pomaga zaspati, zato jih poskušajte omejiti, ugasniti ali kako drugače zmanjšati njihovo svetlobo.

6. Omilite hrup
Tudi pretiran hrup lahko zmoti vašo utrujenost, zato se potrudite, da ga bom čim manj ali še bolje – da ga sploh ne bo.

7. Izogibajte se alkoholu
Nedavno izvedena študija je pokazala, da nas alkohol res naredi bolj zaspane ter tudi poveča čas, ko trdno spimo. A zavira REM spanje – tisto, ki bi vam sicer naslednji dan lahko pomagalo pri spominu in koncentraciji – in zato pozitivni učinki počitka ne trajajo prav dolgo.

Povzeto po: 7 ways runners can get better sleep. Članek je dostopen tukaj.
Značke: Trening, Zdravje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ