Kako dolg naj bo počitek med intervali?

Kako dolg naj bo počitek med intervali?
06.04.2022 AVTOR: Tina Ambrožič
Počitek med intervali je pomemben. A kako dolg naj bi pravzaprav bil?

Verjetno ste že slišali, da je visoko intenzivni intervalni trening učinkovit za kurjenje kalorij in maščob. Pa ste se kdaj vprašali, koliko časa bi naj počivali med enim in drugim intervalom? Minuto ali le toliko, da zajamete sapo? Sedaj poznamo odgovor tudi na to.

Optimalno razmerje med delom in počitkom je 2:1,

kar pomeni, da če so vaši intervali treninga dolgi minuto, bi morali okrevati okoli 30 sekund preden spet pospešite srčni utrip.



V eni od študij so raziskovalci 16 ljudi prosili naj tečejo tako močno kot le lahko 6-krat po štiri minutne intervale. Posamezniki so na voljo za okrevanje imeli bodisi 1, 2 ali 4 minute. Dve minuti ali razmerje 2:1 se je izkazalo za najbolj učinkovito. Intenzivnost je namreč po le eni minuti že upadla, po štiri minutnem počitku pa se hitrost ni izboljšala nič bolj kot po dveh.



Razmerje 2:1 nudi dovolj časa za dobro okrevanje, saj le tako lahko delate dovolj močno pri naslednjem intervalu. Še vedno pa je čas za okrevanje dovolj kratek, da ohrani srčni utrip privzdignjen skozi celoten trening. Če ste navajeni, da imate med intervali daljši čas za odmor, ga poskušajte skrajšati, saj bo trening tako bolj učinkovit.



Študija je tudi pokazala, da ne glede na to, da ženske niso izbrale najvišje hitrosti pri teku, so njihova srca in pljuča delala močneje. A v končni fazi je vedno dobro poslušati svoje telo in posvečati pozornost svojemu počutju. Če je torej vadba intenzivna, a se ob tem še vedno počutite dobro, je najverjetneje to pravi tempo za vas.



Povzeto po How long should you rest between intervals, ki je dostopen

tukaj

.

Značke: Prehrana, Trening
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ